Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ασθμα: «Κάθε ανάσα μετράει»!

4 Μαΐου 2010

Ασθμα: «Κάθε ανάσα μετράει»!

Έχετε βήχα; Λαχανιάζετε εύκολα; Ακούτε την αναπνοή σας να σφυρίζει; Ξυπνάτε το βράδυ με βάρος στο στήθος ή πρόβλημα στην αναπνοή; Κουράζεστε όταν προχωράτε βιαστικά ή ανεβαίνετε σκάλες;

Αν ναι, είναι πιθανό να έχετε άσθμα…

Η διάγνωση της νόσου αποτελεί το πρώτο και κύριο βήμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των παροξύνσεών της, σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, 4 Μαΐου.

Με μήνυμα ‘Κάθε ανάσα μετράει!’, ομάδα γιατρών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πραγματοποιεί την Τρίτη 4 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00 – 20:00 ενημερωτική εκδήλωση στο ‘Mall Athens’ στον 3ο όροφο. Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος θα παρέχουν δωρεάν πληροφορίες για τη νόσο στο κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της AstraZeneca.

Η πληροφόρηση θα παρέχεται υπό τους ήχους της Μακεδονικής Φανφάρας, μίας μπάντας 11 μελών από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελείται μόνον από πνευστά όργανα. Πρόκειται για μία συμβολική παρουσία, με την οποία συνδέεται η ενημέρωση για το άσθμα με την καλή υγεία των πνευμόνων.

Σύμφωνα με την κα Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ‘Σωτηρία’ και υπεύθυνη της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τουλάχιστον 500.000 Έλληνες πάσχουν από άσθμα. Πρόκειται για την πιο συχνά εμφανιζόμενη πάθηση των παιδιών, καθώς το 7% έως 11% του παιδικού πληθυσμού εμφανίζει ασθματικές κρίσεις.

Η κ. Γκάγκα διευκρίνισε ότι οι πάσχοντες από άσθμα έχουν ευαίσθητους αεραγωγούς, οι οποίοι στενεύουν όταν ερεθιστούν από έντονες μυρωδιές, καπνό και κρύο αέρα ή ουσίες που προκαλούν αλλεργία. Η αναπνοή τότε γίνεται δύσκολη και είναι σαν να προσπαθούν να πάρουν αναπνοή μέσα από καλαμάκι.

Τα συμπτώματα του άσθματος – εξήγησε – είναι δύσπνοια, βήχας ή βάρος στο στήθος και οφείλονται στο ότι οι βρόγχοι των ασθματικών αντιδρούν εύκολα σε ερεθίσματα από το περιβάλλον και στενεύουν, δυσκολεύοντας την αναπνοή.

Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως η γύρη των δέντρων, το τρίχωμα των ζώων και η οικιακή σκόνη, ιώσεις και πολλοί άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες όπως η ρύπανση, οι έντονες μυρωδιές (αρώματα, καπνός του τσιγάρου, βενζίνη ή λάδι στο τηγάνι), η υγρασία, ο κρύος αέρας και τέλος τα έντονα συναισθήματα, οι ορμονικές αλλαγές, κάποια φάρμακα όπως η ασπιρίνη και ορισμένα αντι – υπερτασικά καθώς και ορισμένες τροφές.

Το άσθμα είναι μια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί και οι ασθενείς να έχουν φυσιολογική και πλήρη δραστηριότητα και καλή ποιότητα ζωής. Χρειάζεται, όμως, να γίνει η διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε πως οι αεραγωγοί (βρόγχοι) στενεύουν για δύο λόγους: Ο ένας, είναι η σύσπαση των μυών (σαν δακτυλίδια), οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τους βρόγχους. Ο δεύτερος, είναι όταν το τοίχωμά τους πρήζεται και δημιουργούνται πολλά φλέματα (φλεγμονή).

Τα ερεθίσματα δεν είναι τα ίδια για όλους τους ασθενείς και η κλινική εικόνα μπορεί να είναι επίσης λίγο διαφορετική σε κάθε άτομο. Μερικές φορές, οι ασθενείς αισθάνονται κόπωση ή αδυναμία και συχνά τα παιδιά με άσθμα δεν έχουν διάθεση να παίξουν, δεν είναι ζωηρά ή έχουν υπνηλία.

Αντιμετώπιση

Το άσθμα παραμένει μία νόσος για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Γι΄ αυτό, απαιτείται η ενημέρωση και η συνεργασία του ασθενούς, με συνεχή παρακολούθηση και σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των παροξύνσεων της νόσου.

Έλεγχος του άσθματος σημαίνει ότι ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται από συμπτώματα, δεν έχει παροξυσμούς και είναι ικανός να έχει μια απολύτως φυσιολογική ζωή, συμπεριλαμβανομένων της άσκησης, της άθλησης και της πλήρους κοινωνικής δραστηριότητας.

Το άσθμα είναι μια μεταβαλλόμενη νόσος και κάθε ασθενής μπορεί να έχει περιόδους απολύτου ελέγχου του άσθματός του καθώς και περιόδους παροξύνσεων. Με αυτό το δεδομένο, η αγωγή πρέπει να μεταβάλλεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενούς, τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του και της νόσου του.

Τα φάρμακα του άσθματος χωρίζονται σε αυτά που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα ανοίγοντας τους βρόγχους (βρογχοδιαστολή) και λέγονται ανακουφιστικά, και σε αυτά που ελέγχουν τη νόσο και προλαμβάνουν τους παροξυσμούς καταπολεμώντας τη φλεγμονή (ρυθμιστικά).

Τα εισπνεόμενα στεροειδή αποτέλεσαν την επανάσταση στη θεραπεία του άσθματος και είναι τα φάρμακα που άλλαξαν την πορεία της νόσου βοηθώντας στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με άσθμα. Είναι η βάση της φαρμακοθεραπείας του άσθματος και η χρήση τους επιβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες επίμονου άσθματος.