Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εικόνα του Αγίου Μάμα του 1700μΧ παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

8 Μαΐου 2010

Εικόνα του Αγίου Μάμα του 1700μΧ παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Μία κυπριακή εικόνα του 1700, που απεικονίζει τον Αγιο Μάμα και η οποία θα περιλαμβανόταν στην πρώτη δημοπρασία εικόνων και Ορθοδόξων αντικειμένων, που θα διεξαχθεί στην Κύπρο, στις 7 Μαΐου, 2010, δωρίστηκε από τους διοργανωτές της δημοπρασίας, το γραφείο Συμβούλων Τέχνης, La Parole Divine και τη Ledra Management Ltd, στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η εικόνα, η οποία εντοπίστηκε στο εξωτερικό και αγοράστηκε από τις εταιρείες La Parole Divine και Ledra Management Ltd, παραδόθηκε σήμερα το πρωί στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄.

Ο Διευθυντής της Ledra Management Ltd, Χριστόδουλος Βασιλειάδης, παραδίνοντας την εικόνα στον Αρχιεπίσκοπο, είπε: «Η εικόνα αυτή είναι μέρος της συλλογής που θα δημοπρατηθεί σε λίγες μέρες. Είναι κυπριακής προέλευσης και οι διοργανωτές αποφάσισαν να τη δωρίσουν στην κυπριακή Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, παραλαμβάνοντας την εικόνα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της La Parole Divine και τη Ledra Management Ltd για τη δωρεάν αυτή.

«Οντως είναι κυπριακής τεχνοτροπίας. Ευχαριστούμε πολύ. Αξιος ο μισθός σας. Θα την έχουμε σε περίοπτον θέση, ούτως ώστε η δωρεάν αυτή να φαίνεται πάντοτε, με μία μικρή περιγραφή (των στοιχείων της εικόνας). Και ό,τι δεν μπορούμε εμείς να προσφέρουμε, να το προσφέρει εκατονταπλασίως ο δωρεοδότης Χριστός», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, εκ μέρους της Ledra Management Ltd, ο Μαρίνος Κλεάνθους είπε: «Η εταιρεία Ledra Management Ltd και η La Parole Divine, με αφορμή μία δημοπρασία η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο ξενοδοχείο Le Meridien αποφάσισαν να επαναπατρίσουν μία κυπριακή εικόνα, την εικόνα του Αγίου Μάμα, και να τη δωρίσουν στην Εκκλησία της Κύπρου και ανάλογα όπου πει ο Μακαριώτατος η εικόνα αυτή να δοθεί».

«Είναι μία εικόνα η οποία επαναπατρίζεται μετά από αρκετό καιρό στον τόπο της. Είναι μία εικόνα η οποία έχει το συμβολισμό της, είναι του Αγίου Μάμα, προστάτη της Μόρφου, κατεχόμενης σήμερα Μόρφου και θεωρούμε ότι με αφορμή αυτή τη δημοπρασία ήταν μία όμορφη πρωτοβουλία, μία όμορφη σκέψη ώστε να επιστρέψει στον τόπο της», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της La Parole Divine, η Μαρία Παφίτη δήλωσε ότι ψάχνοντας για να βρουν εικόνες που θα πρόσφεραν σε αυτή τη δημοπρασία εντόπισαν την εικόνα του Αγίου Μάμα, η οποία πριν μερικά χρόνια είχε πουληθεί σε μία άλλη δημοπρασία στους Christie’s στο Λονδίνο.

«Η εικόνα αυτή πρέπει να ζωγραφίστηκε για ιδιωτική λατρεία, γιατί στο αριστερά κάτω μέρος φέρνει μία επιγραφή, η οποία εξηγεί ότι παραγγέλθηκε από κάποιον χριστιανό, ο οποίος ονομαζόταν Χριστόδουλος και ζητά ο άνθρωπος αυτός από τον Αγιο Μάμα να θυμάται και να μεριμνά γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Οι εικόνες αυτού του μικρού μεγέθους συνήθως προορίζονταν για να εκτίθενται στο σπίτι για ιδιωτική λατρεία.

Αναγνωρίζοντας όμως ότι η εικόνα ήταν κυπριακή, σκεφτήκαμε ότι παρά να την βάλουμε στη δημοπρασία και να πωληθεί όπως όλες οι άλλες εικόνες, θα ήταν καλύτερα για την εικόνα να παραμείνει στην Κύπρο στα σίγουρα και σε μια συλλογή που θα αποφασίσει ο Αρχιεπίσκοπος. Οπότε αν και μία μικρή εικόνα, η οποία μάλλον δεν βρισκόταν σε Εκκλησία, είναι σημαντικό ότι επιστρέφει και θα βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, όπου ζωγραφίστηκε αρχικά στις αρχές του 18ο αιώνα. Να σημειώσουμε ότι είναι η μόνη κυπριακή εικόνα που υπάρχει σε αυτή τη δημοπρασία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παφίτη είπε ότι ο άνθρωπος που την παρήγγειλε την εικόνα ήταν Χριστόδουλος σύμφωνα με την περιγραφή, και σήμερα με τη βοήθεια του Διευθυντή της Ledra Management Ltd, Χριστόδουλου Βασιλειάδη η εικόνα επανέρχεται στην Κύπρο.

Η επιγραφή στην εικόνα αναφέρει «Μνήσθητι Αγιε του δούλου σου Χριστόδουλου μετά παντός του οίκου».

Πηγή: Romfea.gr