Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Χαράτσι υπέρ τελωνειακών στο λογαριασμό της ΔΕΗ!

10 Μαΐου 2010

Χαράτσι υπέρ τελωνειακών στο λογαριασμό της ΔΕΗ!

Του Στέλιου Κράλογλου

Αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ σας έρθει κάπως… παραφουσκωμένος τον Μάιο μην συμπεράνετε αμέσως ότι, απλώς καταναλώσατε περισσότερο ρεύμα. Η απάντηση κρύβεται αλλού!

Μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και την δαπάνη για την ΕΡΤ πληρώνεται εφεξής:

* Το νέο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΦΚΗΕ), ενώ το Υπουργείο Οικονομικών «στρίμωξε» στους λογαριασμούς και μια επιπλέον χρέωση

* την επιβολή της χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις.

Πρόκειται για το προκλητικό – σε σχέση με τα δεδομένα του δημοσίου τομέα– επίδομα που εισπράττουν οι τελωνειακοί κάθε φορά που εκτελωνίζουν ένα δέμα. Επίδομα που κόπηκε αρχικά κατά 12% και θα κοπεί επιπλέον κατά 8%. Αλλά από ό,τι φαίνεται η χρέωση των πολιτών για το ΔΕΤΕ επιστρέφει και μάλιστα μέσα στους λογαριασμούς ρεύματος ώστε να επιβαρύνει όλους τους Έλληνες είτε εκτελωνίζουν δέματα είτε όχι.

Οι τελωνειακοί από την πλευρά τους εξηγούν ότι δεν πρόκειται για τέλος που θα το εισπράττουν ως αμοιβή ή για συμπλήρωμα στα επιδόματα τους. Πρόκειται, τονίζουν, για φόρο που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία για να καλύψει τις απώλειες εσόδων που έχει το δημόσιο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι υποχρεωτικά, όλοι οι Έλληνες, θα πρέπει να πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό ειδικό τέλος για το ΔΕΤΕ και τον ΕΦΚ.

Η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζει ότι τα τιμολόγιά της παραμένουν τα ίδια ακριβώς. Πετώντας εμμέσως πλην σαφώς το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση και στα φορολογικά μέτρα που έλαβε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συν-εισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως εξηγεί η ΔΕΗ η τιμή του ρεύματος πέρα από τα 5 ευρώ ανά 1.000KWh με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές λόγω του ΕΦΚΗΕ θα αυξηθεί και από την επιβολή της χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις και κατά 0,23% ανά κιλοβατώρα κατά μέσον όρο λόγω της ρήτρας καυσίμων.

Η ΔΕΗ υπολογίζει τη μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ σε 50 λεπτά/1.000KWh και διευκρινίζει ότι η χρέωση ΔΕΤΕ υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του ΕΦΚ.

Αρμόδιες πηγές δηλώνουν επίσης ότι εντός των ημερών τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόκειται να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την επιβολή του ΔΕΤΕ, την οποία η ΔΕΗ «πέρασε» ήδη στα τιμολόγια. Με την απόφαση αυτή θα διευκρινιστεί και επισήμως έαν η χρέωση ΔΕΤΕ καταλήγει στα ταμεία του κράτους ή στα ταμεία των τελωνειακών.

Πηγή: http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=963484