Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκλογή 3 Νέων Μητροπολιτών (Λαγκαδά, Ιλίου και Κηφισίας) και 2 Βοηθών Επισκόπων του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών (Τανάγρας και Φωτικής)

11 Μαΐου 2010

Εκλογή 3 Νέων Μητροπολιτών (Λαγκαδά, Ιλίου και Κηφισίας) και 2 Βοηθών Επισκόπων του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών (Τανάγρας και Φωτικής)

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης

Βιογραφικό Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Εγεννήθη στήν Θεσσαλονίκη το 1958. Απεφοίτησε τής Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1979 και του Τμήματος τής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1982.

Παρηκολούθησε ευρύτερες μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1982 χειροτονείται Διάκονος στήν Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει την διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος τής Ιεράς Μητροπόλεως.

Το 1983 χειροτονείται Πρεσβύτερος, λαβών το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου και τοποθετείται ιερατικώς προϊστάμενος εις τον ιερόν Ναόν των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου υπηρέτησε μέχρι το έτος 1994.

Ακολούθως τοποθετήθηκε στον ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ως ιερατικώς Προϊστάμενος.

Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της ιεράς Μονής αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρετεί ως καθηγούμενος αυτής μέχρι της εκλογής του εις Επίσκοπον.

Από το 1994 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Συνέγραψε άρθρα και μελέτες αγιολογικού πριεχομένου. Έλαβε μέρος με εισηγήσεις του σε Θεολογικά Συνέδρια.

Έργα του : «Η Εκκλησία ως κοινωνία αγίων», «Το νόημα και το περιεχόμενο των εορτών στην Παλαιά Διαθήκη», «Αι εξορίαι του Μ. Αθανασίου», «Ο 59ος ψαλμός κατά τον άγιον Μάξιμον τον Ομολογητήν», «Ο άγιος Δημήτριος», «Ο άγιος Γεώργιος», «Ο ναός του αγίου Γεωργίου Ροτόντα», «Μονή Λατόμου», «Ιερά Μονή αγίας Θεοδώρας», «Η Βασιλική του αγίου Δημητρίου».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος

Βιογραφικό Σημείωμα Μητροπολίτου Κηφισίας κ.κ. Κυρίλλου

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μισιακούλης, γεννήθηκε το 1963. Μετά την περάτωση των εγκυκλίων σπουδών του στην Αθήνα, σπούδασε Νομική και Θεολογία στις αντίστοιχες Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί διετία (1988-1990) άσκησε την δικηγορία στην Αθήνα, στις Νομικές Υπηρεσίες Διοικήσεως του Κράτους.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη την 3.10.1991, χειροτονήθηκε Διάκονος, Σεπτή εντολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών κυρού Τιμοθέου, την 4.10.1991, και εντάχθηκε στον Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και Πρεσβύτερος από τον ίδιο Αρχιερέα την 28.11.1993.

Υπηρέτησε ως Διάκονος στους Ιερούς Ναούς Αγίας  Ειρήνης οδού Αιόλου και Αγίου  Σπυρίδωνος Παγκρατίου. Εφημέριος στους  Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους  και Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων, μέχρι της εκλογής του εις  Επίσκοπον. Από το έτος 1990 έως το Μάρτιο του 1993 υπηρέτησε στη Νομική Υπηρεσία της νεοσύστατης τότε Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διετέλεσε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής  Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (1993-2003), έπειτα Α  Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου (2003-2006), και κατόπιν προτάσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (2006-2008), διατηρήσας την θέσιν ταύτην κατόπιν εντολής του νεοεκλεγέντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β , μέχρι την εις Επίσκοπον εκλογήν του.

Κατά  την διάρκεια της διακονίας του  στις επιτελικές αυτές θέσεις της  Κεντρικής Διοικήσεως της Εκκλησίας  της Ελλάδος, έλαβε μέρος σε Συνέδρια και Εκκλησιαστικές αποστολές.

Επίσης μετείχε  ως μέλος σε διάφορες προπαρασκευαστικές Επιτροπές καταρτίσεως σχεδίων Εκκλησιαστικών Νόμων και Κανονισμών.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ.κ. Αθηναγόρας

Βιογραφικό Σημείωμα Μητροπολίτου Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα

Ο Αρχιμ. Αθηναγόρας (κατά κόσμον Γεώργιος) Δικαιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του εισήχθη το 1969 στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη λήψη του πτυχίου του υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977. Ακολούθως χειροθετήθηκε μοναχός (12-2-1977), χειροτονήθηκε διάκονος (21-2-1977) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Πολύκαρπο και κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητος στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κερκύρας.

Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979 και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία και υπηρέτησε μέχρι της εκλογής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου (7-2-2008), οπότε και μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Α’ και Β’ Αρχιερατικής περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Είναι Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια τής διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Σαγματά (και παραμένει μέχρι και σήμερα), υπεύθυνος νεότητος της επαρχίας Θηβών και των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και συντονιστής συνάξεων των Ιεροσπουδαστών της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, είχε την ευθύνη των σεμιναρίων ποιμαντικών και ιεροκηρυκτικών μαθημάτων για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, του Γραφείου Τύπου και της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου. Διετέλεσε δε μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για το Διάλογο Εκκλησίας και Κοινωνίας.

Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε στο Λονδίνο μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ποιμαντική.

Συμμετείχε σε σεμινάρια ψυχολογίας και ψυχιατρικής, καθώς και ποιμαντικής και συνεργάσθηκε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την διοργάνωση περιβαλλοντικών συνεδρίων, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε περιβαλλοντικά συνέδρια, σε σεμινάρια μεταπτυχιακών φοιτητών και σε νεανικές συνάξεις.

Το 1998 παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας, από όπου έλαβε (2002) με Άριστα το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, ενώ το θέμα της εργασίας του ήταν «Η ποιμαντική των χηρευουσών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τη σύγχρονη Ψυχολογία».

Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς κρίση τη διατριβή του με θέμα «Ψυχική εξάντληση και ‘αποξένωση’ του κληρικού».

Μετέφρασε από τήν αγγλική το έργο του Μέγιεντορφ «Ορθόδοξος Γάμος» και επιμελήθηκε τη μετάφραση από τα αγγλικά του βιβλίου του Σμέμαν «Ευχαριστία». Επιμελήθηκε επίσης συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Χαρμολύπη» και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «2000 χρόνια μετά» των εκδόσεων Ακρίτας.

Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά.

Οι δύο Βοηθοί Επίσκοποι του Μακαριωτάτου Αχιεπισκόπου Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Πολύκαρπος και Φωτικής κ.κ. Διονύσιος


Ο Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Πολύκαρπος βοηθός επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Ο Επίσκοπος Φωτικής κ.κ. Διονύσιος, βοηθός επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών