Θεολογία και Ζωή

6 βήματα ενάντια στα… κιλά της TV!

13 Μαΐου 2010

6 βήματα ενάντια στα… κιλά της TV!

Εάν θέλετε να αποφύγετε τα περιττά κιλά, μην κάθεστε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση: αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από ολοένα και περισσότερες μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν πως η ακινησία σε συνδυασμό με τους λαχταριστούς πειρασμούς που περνάνε μπροστά από τα μάτια μας έχουν ολέθριες συνέπειες για τη σιλουέτα μικρών και μεγάλων.

Ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», στην Αθήνα, δίνει μερικές συμβουλές προστασίας για όλη την οικογένεια:

1. Να αποφεύγεται η κατανάλωση των γευμάτων μπροστά στην τηλεόραση. Επειδή η τηλεόραση τραβάει όλη την προσοχή με τις έντονες και εναλλασσόμενες εικόνες της, το παιδί αλλά και οι ενήλικοι τρώνε «μηχανικά» και περισσότερο απ’ όσο χρειάζονται, διότι δεν επιτυγχάνεται ο «εγκεφαλικός» κορεσμός της πείνας. Ετσι, όχι μόνο προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν πάλι τροφή πολύ γρήγορα μετά το φαγητό τους. Συνεπώς, να τρώτε σε ένα τραπέζι, μακριά από την τηλεόραση _ και όταν τελειώσετε το φαγητό σας, πηγαίνετε να δείτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα της αρεσκείας σας.

2. Είναι σημαντικό, όσο αυτό είναι εφικτό, να μην τοποθετούμε συσκευή τηλεόρασης στα υπνοδωμάτια _ ή τουλάχιστον να καθορίζονται οι ώρες που τα παιδιά θα βλέπουν τηλεόραση, εάν βρίσκεται στο δωμάτιό τους. Ακόμα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης τα Σαββατοκύριακα, όταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα κατά κανόνα είναι γεμάτο από διαφημίσεις σνακ και γλυκών.

3. Να αποφεύγουν τα παιδιά την τηλεθέαση εκπομπών μαγειρικής ή διαφημίσεων με φαγητά και σνακ. Είναι σίγουρο πως τα οπτικά ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά θα τα οδηγήσουν γρηγορότερα στην κουζίνα και στην αναζήτηση αντίστοιχων σνακ και μικρογευμάτων, τη στιγμή που ίσως να μην πεινάνε καθόλου.

4. Οι ενήλικοι πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν οι ίδιοι και να αποτρέπουν τα παιδιά τους από την κατανάλωση αλμυρών και γλυκών σνακ (όπως ξηροί καρποί, μπισκότα ή ποπ κορν) μπροστά στην τηλεόραση. Ο εύκολος τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται αυτά τα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλει στην κατανάλωση πολλών θερμίδων στη διάρκεια παρακολούθησης λ.χ. μιας κινηματογραφικής ταινίας. Ο γενικός κανόνας είναι πως 100 γραμμάρια ξηροί καρποί περιέχουν περίπου 500 θερμίδες, ενώ ένα συνηθισμένο μπισκότο σοκολάτας μπορεί να φτάσει τις 150 θερμίδες το τεμάχιο. Η λύση είναι η κατανάλωση φρούτων και ίσως κάποιων λαχανικών σε μικρά μπαστουνάκια (αγγούρι, καρότο).

5. Οταν βλέπετε τηλεόραση, να πίνετε μόνο νερό ή ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό θα γεμίζετε το στομάχι σας και θα μειώνετε το αίσθημα πείνας που προκαλείται από την τηλεόραση και τα προγράμματα που παρακολουθείτε. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

6. Ολα αυτά που απαιτούν οι γονείς από τα παιδιά θα πρέπει αρχικά να τα ακολουθούν και να τα κάνουν πράξη οι ίδιοι. Η διατροφική συμπεριφορά του γονιού αποτελεί πρότυπο και στοιχείο μίμησης για τα παιδιά. Ενα «κακό» διατροφικό πρότυπο ενός γονέα θα αναπαραχθεί και από το παιδί, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, καθιστώντας τη συνήθεια αυτή συμμέτοχο στην υπερτροφία και την αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ