Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Παραιτήθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου

18 Μαΐου 2010

Παραιτήθηκε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου

Την παραίτησή της, η οποία και έγινε αποδεκτή, υπέβαλε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, μετά το θέμα που ανέκυψε με τις φορολογικές οφειλές του τραγουδιστή και συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου.

«Η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Νωρίτερα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η φορολογική υποχρέωση η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζε τη σημερινή του σύζυγο και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια.

Το ζήτημε έφερε στο φως δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν πως ο κ. Βοσκόπουλος οφείλει περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωνε το δημοσίευμα και γνωστοποιούσε, μεταξύ άλλων, πως θα δοθεί εντολή για πλειστηριασμούς προς είσπραξη των οφειλών του τραγουδιστή.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, προκύπτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τ. Βοσκόπουλος οφείλει περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

»Για το λόγο αυτό η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο κατά τα έτη 2006 και 2009, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα εκδικασθεί λόγω αναβολών στα δικαστήρια. Παράλληλα η Δ.Ο.Υ. έχει προβεί στη δέσμευση ακινήτων του κ. Βοσκόπουλου.

»Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την είσπραξη της μεγάλης αυτής οφειλής προφανώς δεν υπήρξαν επαρκή. Είναι γνωστό δε το ευρύτερο πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, οι οποίες διογκώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό τα προηγούμενα χρόνια λόγω διάλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με διοικητικά μέτρα καθώς και με το νέο φορολογικό σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή.

»Όσον αφορά στην καθυστέρηση της είσπραξης των οφειλών του κ. Βοσκόπουλου, διατάχθηκε σήμερα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τις άμεσες ενέργειες προς αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων μέσω πλειστηριασμών.

»Επισημαίνεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 3842/2010 “Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής” θεσπίζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη συντόμευση των χρόνων είσπραξης των απαιτήσεων και την επιτάχυνση της εκδίκασης σε παρόμοιες δικαστικές διενέξεις. Έτσι, επιτυγχάνεται η γρήγορη τελεσιδικία για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικαστικών καθυστερήσεων.

»Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την πλήρη τήρηση των νόμων και να αντιμετωπίζει όλους του πολίτες ως ίσους σχετικά τόσο με τα δικαιώματά τους όσο και με τις υποχρεώσεις τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η ΝΔ σημείωνε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα «προκύπτει μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, για την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου».

«Εάν η ίδια η κα Γκερέκου δεν απαντήσει, με πλήρη και πειστικό τρόπο, στα όσα την αφορούν σε προσωπικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν και να πράξει τα δέοντα» αναφερόνταν στην ανακοίνωση.

Η δήλωση παραίτησης της Αντζελας Γκερέκου

«Σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, αναφέρονται σε υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου μου, η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα. Δεν θα επιθυμούσα να προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη γίνει δημόσιες ανακοινώσεις από το σύζυγό μου και τους νομικούς του εκπροσώπους, στις οποίες και παραπέμπω.

»Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.

»Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για τις θέσεις ευθύνης που μου ανέθεσε και επιθυμώ να διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίζω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο της Κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή. Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, οι οποίοι ξεπερνώντας κάθε μέρα τους εαυτούς τους, με στήριξαν στο δύσκολο έργο της θέσης μου ως Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817440