Ορθόδοξη πίστη

19η Μαΐου: Ημέρα Ιστορικής Μνήμης

18 Μαΐου 2010

19η Μαΐου: Ημέρα Ιστορικής Μνήμης

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Όλοι οι Έλληνες που γνωρίζουν βασικά στοιχεία της Ελληνικής Ιστορίας, θα απαντήσουν αν ερωτηθούν, πως έγινε από τους Τούρκους τόσο η γενοκτονία των Ποντίων, όσο και η σφαγή κι ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Είναι μετά από την Άλωση της Πόλης, οι μελανότερες σελίδες της Ιστορίας μας στις οποίες καταγράφονται τόσο τα δικά μας λάθη και οι αγριότητες κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο και οι θηριωδίες, οι βιασμοί, οι αρπαγές περιουσιών και η γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Μικρά Ασία και στα παράλια του Πόντου, από τους Τούρκους.

Ψηφίστηκε στη Βουλή και εορτάζεται κάθε χρόνο η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους. Γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως εκεί όπου κατοικούν Πόντιοι. Η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Βουλής κι εκπροσώπους κομμάτων φανερώνει την σημασία αυτής της ημέρας. Ο εορτασμός της σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, είναι ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει πως το γεγονός αυτό, έχει χαραχθεί βαθιά στην μνήμη αλλά και στις καρδιές των Ελλήνων.

Δεν γνωρίζουν για την γενοκτονία των Ποντίων εκείνοι που δεν έχουν διαβάσει Ιστορία, εκείνοι που ποτέ δεν πληροφορήθηκαν ποτέ αυτό το γεγονός. Κι αυτοί ασφαλώς πρέπει να αναζητηθούν σε ξένες χώρες αφού οι Έλληνες, και Ιστορία να μην έχουν διαβάσει, έχουν δει από την τηλεόραση πολλές φορές τον εορτασμό, τα παιδιά στο σχολείο έχουν μάθει για την γενοκτονία, οι Ποντιακοί σύλλογοι που βρίσκονται στις περισσότερες πόλεις της χώρας, διοργανώνουν εκδηλώσεις.

Άποψη επομένως μπορούν να εκφράζουν όλοι οι Έλληνες για τα διάφορα Ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί. Δεν μπορεί όμως κανένας Έλληνας πολιτικός να αποφεύγει με αστείες δικαιολογίες, να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν το μεγάλο αυτό έγκλημα του Κεμαλισμού. Είναι επίσης απαράδεκτο, με το πρόσχημα της διεθνοποίησης και του οικουμενισμού, να αφαιρούνται από την Ελληνική Ιστορία, σελίδες δόξας, ηρωικές μορφές, που χάρη στις δικές τους θυσίες, είμαστε λεύτεροι εμείς σήμερα.

Είναι γνωστή σε όλους, η πολύχρονη προσπάθεια της Αμερικής, να αφαιρέσει από τους Έλληνες την Ιστορική και Πολιτιστική ταυτότητά τους. Και πρέπει να ομολογήσουμε, πως με την συμβολή πολλών «εκσυγχρονιστών» και «κουλτουριάρηδων» τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Τα Ελληνόπουλα δεν μιλούν πλέον σωστά τα Ελληνικά. Δεν γνωρίζουν οι νέοι μας την Ιστορία της Ελλάδας. Έχουν απαξιωθεί οι ήρωες, τα σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Ο σεβασμός έχει αντικατασταθεί από την αυθάδεια. Η ευγενής άμιλλα έχει υποχωρήσει μπροστά στο πολιτικό ρουσφέτι. Η αξιοκρατία έχει νικηθεί από την αναξιοκρατία, τον μηδενισμό. Τα ιδανικά έχουν παραχωρήσει την θέση τους στις εφήμερες απολαύσεις.

19η Μαΐου: Ημέρα Ιστορικής Μνήμης για τους Έλληνες.

Στη χώρα των Λοτοφάγων όμως, δεν υπάρχει Ιστορική Μνήμη, δεν υπάρχει καν μνήμη. Και οι Λοτοφάγοι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι μέσα στην άγνοιά τους και να επιδίδονται μόνο σε πράξεις που τους υπαγορεύουν τα ένστικτά τους, στερούνται όμως το βασικότερο στοιχείο του Ανθρώπου. Την μνήμη. Την γνώση της Ιστορίας. Την γνώση αυτή που του επιτρέπει να γνωρίζει ποιος είναι, μέσα από ποια γεγονότα εξελίχθηκε, ποια εμπόδια συνάντησε, πως ανέβηκε σκαλοπάτι – σκαλοπάτι την κλίμακα της εξέλιξης, ποιους κινδύνους συνάντησε, με τι θυσίες κέρδισε την ταυτότητά του. Μια ταυτότητα που σήμερα έντεχνα, του την έχουν αφαιρέσει.

19η Μαΐου: Ημέρα Ιστορικής Μνήμης για τους Έλληνες.

Ας τιμήσουμε τα θύματα της Κεμαλικής θηριωδίας και ας κρατήσουμε ζωντανή την αιτία, τους πρωταγωνιστές, τους υποκινητές της. Μια αιτία που οι πολιτικοί μας ποτέ δεν μπήκανε στον κόπο να την πουν στον Ελληνικό λαό και πολύ περισσότερο να πουν, ποιοι κρυβόντουσαν πίσω από αυτήν…