Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ο βάτραχος Πινόκιο και άλλα νέα είδη της Νέας Γουινέας

19 Μαΐου 2010

Ο βάτραχος Πινόκιο και άλλα νέα είδη της Νέας Γουινέας

Ένας βάτραχος με πεταχτή μύτη που βαφτίστηκε «Πινόκιο», ένα μικρό δενδρόβιο καγκουρό και ένας χνουδωτός αρουραίος του δάσους είναι μερικά από τα εντυπωσιακά νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στην οροσειρά Φόγια της Ινδονησίας.

Η οροσειρά βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού της Νέας Γουινέας, το οποίο ανήκει στην Ινδονησία και είχε δεχθεί ελάχιστες επισκέψεις από επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Conservation International πέρασαν δύσκολες ώρες αναζητώντας νέα είδη μέσα στις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων.

Ένα από τα νέα είδη είναι ο βάτραχος «Πινόκιο» (Litoria sp. nov), o οποίος φουσκώνει τη μύτη του όταν κοάζει και την ξεφουσκώνει όταν παραμένει αδρανής.

Ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό ερπετολόγο Πολ Όλιβερ την ώρα που καθόταν με τους συνεργάτες του για το μεσημεριανό γεύμα. Ο Όλιβερ πρόλαβε επίσης να αρπάξει μια σαύρα με παράξενα πόδια και κίτρινα μάτια, η οποία αποδείχθηκε πως είναι νέο είδος (Crytodactylus sp. nov) στην οικογένεια των γκεκονίδων, που περιλαμβάνει και τα σαμιαμίδια.

Η αποστολή ανακάλυψε ακόμα ένα μικρό, χρυσαφί καγκουρό που πηδά ψηλά στα δέντρα, καθώς και το μικρότερο γνωστό μέλος στην οικογένεια των καγκουρό, ένα γουάλαμπι που προσαρμόστηκε στη ζωή στα δέντρα (Dorcopsulus sp. nov).

Η ύπαρξη καγκουρό στην Ινδονησία ακούγεται περίεργη, όμως η Νέα Γουινέα και η Αυστραλία ήταν κάποτε ενωμένες και γι’ αυτό μοιράζονται ένα μέρος της πανίδας τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα 12 νέα έντομα, ένα αυτοκρατορικό περιστέρι με φτερά σε τρία χρώματα, ένα δενδρόβιο ποντίκι (Pogonomys sp. nov.) καθώς και έναν δενδρόβιο αρουραίο (Mallomys sp. nov) με ασυνήθιστα πυκνή γούνα.

Η αποστολή της Conservation International πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το National Geographic και το Ινστιτούτο Smithsonian.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1137964