Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φως σε χρήστες του Ιντερνέτ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

19 Μαΐου 2010

Φως σε χρήστες του Ιντερνέτ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης

«Φως» σε χρήστες του Ιντερνέτ που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και δεν μπορούν να σερφάρουν χαρίζουν Έλληνες ερευνητές. Τέσσερις επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη κατασκεύασαν λογισμικό που επιτρέπει σε τυφλούς να μπαίνουν στο Ιντερνέτ και να «βλέπουν» τα πάντα.

Οι ερευνητές ζωντανεύουν τις ιστοσελίδες του Διαδικτύου με την αίσθηση της αφής και της ακοής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να εξερευνούν στον υπολογιστή τους ακόμη και χάρτες!

Με την πρωτοποριακή εφαρμογή οι τέσσερις ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) πήραν την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό της Μicrosoft που έγινε στη Βόρεια Καρολίνα.

«Με την εφαρμογή μας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα μετατρέπονται σε τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα που περιέχουν απτική πληροφορία. Απτική είναι η επικοινωνία που βασίζεται στην επαφή. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να αγγίξει και να ακούσει την πληροφορία που του δίνει η ιστοσελίδα που επισκέπτεται. Όταν ακουμπάει, για παράδειγμα, με το ποντίκι έναν υπερσύνδεσμο που γράφει τη λέξη “home”, αυτομάτως μετατρέπεται σε τρισδιάστατο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο και ο χρήστης ακούει ταυτόχρονα τη λέξη “home”» λέει στην «Εspessο» ο Νίκος Κακλάνης, ένας από τους τέσσερις ερευνητές.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν ένα λογισμικό που λειτουργεί σε όλες τις ιστοσελίδες του Ιντερνέτ. «Θεωρητικά μπορεί κάποιος με πρόβλημα όρασης να μπει σε όποια ιστοσελίδα θέλει» λέει ο κ. Κακλάνης και εξηγεί πώς δουλεύει το λογισμικό. «Το ποντίκι της συσκευής είναι μια απτική συσκευή που δίνει την αίσθηση της αφής. Μετακινώντας ο χρήστης τον κέρσορα αισθάνεται μια απτική ανάδραση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξερευνήσει και έναν χάρτη στο Ιντερνέτ, αφού η συσκευή θα του μεταφέρει τις πληροφορίες με την αίσθηση της αφής και θα είναι σαν να τον ακουμπούσε».

Επί τρία χρόνια οι ερευνητές Νικόλαος Κακλάνης, Κωνσταντίνος Βότης, Κωνσταντίνος Μουστάκας και Δημήτριος Τζοβάρας δούλευαν την ιδέα τους και κατάφεραν να κερδίσουν το βραβείο στον διαγωνισμό όπου όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εφαρμογές που αφορούσαν υποστηρικτικές τεχνολογίες για να μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο διαγωνισμός έγινε στις 26 και 27 Απριλίου στην Αμερική και η ελληνική ομάδα, που έχει ακόμη φρέσκια τη χαρά της νίκης, λέει ότι είναι νωρίς ακόμη για περαιτέρω σχέδια και για εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους.

«Για να κυκλοφορήσει το λογισμικό στην αγορά, πρέπει προηγουμένως να εξελιχθεί. Το σίγουρο είναι πως το λογισμικό είναι πρωτοποριακό, έγινε αποδεκτό στο συνέδριο και ίσως στο μέλλον φτάσει να γίνει εμπορικό προϊόν» μας λέει ο κ. Κακλάνης.

ΠΗΓΗ: www.liferihgt.gr