Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός εσπερινός στον Αγ. Κωνσταντίνο Γλυφάδας

21 Μαΐου 2010

Με λαμπρότητα ο Πανηγυρικός εσπερινός στον Αγ. Κωνσταντίνο Γλυφάδας

Την παραμονή της Εορτής Πέμπτη 20 Μαΐου και ώρα 7.00 παρουσία και συμμετοχή των Μητροπολιτών Αρχιερέων Αχρίδος κ. Ιωάννη, Μεσογαίας και Λαρευρωτικής κ. Νικολάου και του τοπικού Ποιμενάρχη Γλυφάδας κ. Παύλου, όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών κληρικών προσκεκλημένων, των τοπικών αρχών, στρατιωτικών και αστυνομικών αγημάτων, πλήθος κόσμου και, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού και εν πομπή αποτέθηκαν σε ειδική προθήκη εντός του Ιερού Ναού προς ασπασμό των προσκυνητών. Επίσης ψάλθηκε ειδική δέηση και δοξολογία για την υποδοχή και την ευλογία αυτή.

Στη συνέχεια και ώρα 7.30 μ.μ. τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου ο μεγάλος Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροσταντούντος του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαρευρωτικής κ. Νικολάου και συνχοροστατούντων των Μητροπολιτών Αρχιερέων Αχρίδος κ. Ιωάννη του τοπικού Ποιμενάρχη Γλυφάδας κ. Παύλου.

Μετά την λιτή και την Αρτοκλασία, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος προσφώνησε επισήμως τους δύο φιλοξενομένους Αρχιερείς και τόνισε τους 3 λόγους που κάνουν την εορτή τους φέτος ιδιαίτερη εκφράζοντας τόσο την ευχαρίστησή του, όσο και την συγκίνησή ην δοξολογία του στον Τριαδικό Θεό γι’ αυτό.

Κλείνοντας την σύντομη προσφώνησή του, ευχαριστώντας για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του, τους δύο αδελφούς Αρχιερείς να συμμετάσχουν στους φετινούς εορτασμούς και ανέφερε λίγα στοιχεία από το ποιμαντικό τους έργο, την Αρχιερατική τους πορεία και προσωπικότητα.

Ο προεξάρχων Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κήρυξε τον Θείο Λόγο εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που βρίσκεται στην εορτή της τοπικής γειτονικής (από αυτήν που ποιμαίνει) Εκκλησία, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Γλυφάδας για την τιμητική όπως ανέφερε πρόσκληση.

Θαύμασε την μεγαλοπρέπεια του Ιερού Καθεδρικού Ναού και σχολίασε θεολογικά για την αξία που έχει τόσο ο επίγειος Ναός καθώς και για την τιμή και Αξία των Ιερών Λειψάνων για την σωτηρία της στραυτευομένης Εκκλησίας των πιστών και την χάρη που παίρνουν πλούσια από αυτά.

Στη συνέχιση του λόγου του, αναφέρθηκε για την αξία και την Αγιότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς έγινε δοχείο και σκεύος εκλογής του Θεού και είχε ρόλο σταθμό για την εξέλιξη της Εκκλησιαστικής ζωής με την θέσπιση της Συνοδικότητας. Δεν είναι τυχαίο, ούτε το όραμα που είδε, ούτε για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Μητέρα του επί των ημερών της Βασιλείας του.

Κοιμήθηκε το 327 ανήμερα της Πεντηκοστής (περίπου όπως έπεσε και φέτος και αυτό επίσης δεν είναι τυχαίο). Κλείνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη για μετάνοια και για το προνόμιο της τοπικής Εκκλησίας να έχει αυτούς τους δύο ως προστάτες που έχουν πολύ χάρη. Μίλησε και για την προσωπικότητα του Μητροπολίτου Αχρίδος κ. Ιωάννη που τον χαρακτήρισε παράδειγμα μίμησης προς όλους τους Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος για αυτά που έχει υποστεί (σημείωση: φυλάκιση κλπ από τους Σκοπιανούς).

Στη συνέχεια, ( στις 9.15 το βράδυ ) πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στη πόλη της Γλυφάδας και ολοκλήρωση με την επιστροφή στον Ιερό Ναό και την διανομή του ευλογημένου άρτου.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου ανήμερα της Εορτής, στις 7 :00 το πρωί, θα αρχίσει ο Όρθρος και θα ακολουθήσει Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλειτουργούντων των άνω Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Πηγή: http://www.romfea.gr/2009-12-18-11-21-40/26-2009-12-18-08-38-40/5000-Με-λαμπρότητα-ο-Πανηγυρικός-εσπερινός-στον-Αγ-Κωνσταντίνο-Γλυφάδας