Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Συσχέτιση ανάμεσα σε παχυσαρκία και άσθμα

2 Ιουνίου 2010

Συσχέτιση ανάμεσα σε παχυσαρκία και άσθμα

Τις υποψίες ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με το άσθμα έρχεται να επιβεβαιώνει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων υπό την εποπτεία της Τζουν Μα από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Allergy».

Μετά από τη μελέτη 4.500 περιπτώσεων ανδρών και γυναικών –εκ των οποίων ένα τρίτο είχαν φυσιολογικό βάρος, το ένα τρίτο ήσαν υπέρβαροι και το ένα τρίτο παχύσαρκοι– διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης άσθματος αυξανόταν όσο μεγάλωνε ο Δείκτης Σωματικής Μάζας του ατόμου και ειδικότερα όσο αύξανε η περιφέρεια στην μέση. Ο κίνδυνος άσθματος ήταν υπερτριπλάσιος στα πιο παχύσαρκα άτομα σε σχέση με όσα είχαν κανονικό βάρος, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο συνδέονται οι δύο παράγοντες (παχυσαρκία και άσθμα), οι οποίοι εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Μερικοί αποδίδουν τη σχέση στην ευρεία και ήπια «συστημική» φλεγμονή στον οργανισμό που προκαλείται από την παχυσαρκία, ενώ άλλοι την αποδίδουν στην αντίσταση του σώματος στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα (και η οποία αυξάνει ανάλογα με το πάχος). Η αντίσταση αυτή συχνά καταλήγει στην εμφάνιση διαβήτη.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824434