Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Θεία Λειτουργία στα Σφακιά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο (με πολλές φωτογραφίες)

28 Ιουλίου 2010

Θεία Λειτουργία στα Σφακιά από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο (με πολλές φωτογραφίες)

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα για πρώτη φορά στα ηρωικά Σφακιά, ημέρα της εορτής του Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο υποδέχθηκαν στην είσοδο της Επαρχίας των Σφακίων στο Λεκανοπέδιο της Κράπης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος και  ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Ιωσήφ Λύκος.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης έγινε δεκτός στο χωριό Ασκύφου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, από τις αρχές του τόπου και από δεκάδες πιστούς και παιδιά τα οποία φώναζαν άξιος.

Επίσης, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, απέδωσαν τιμές το Ναυτικό και ο Στρατός ξηράς.

Να σημειωθεί, ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συμπαραστούμενος από τον οικείο Μητροπολίτη Λάμπης κ. Ειρηναίο και τον Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Λάμπης απευθυνόμενος προς τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Με πολύ χαρά και συγκίνηση, ως ποιμενάρχης της ιεράς αυτής Μητροπόλεως Λάμπης και εκ μέρους τους ιερού κλήρου και του λαού, σας υποδέχομαι σήμερα σ΄ αυτήν την ιερά μητρόπολη την οποία πριν από εμένα ευκλεώς υπηρετήσατε, αόκνως διακονήσατε και προθύμως φροντίσατε».

«Δοξάζουμε τον Θεό και τιμούμε τον Άγιο Παντελεήμονα που μας αξίωσε σήμερα, στον απέριττο και ταπεινό αυτό ναό, να ευρεθείτε εσείς ανάμεσα μας τελώντας για πρώτη φορά Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λάμπης κ. Ειρηναίος.

Από την πλευρά του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, τόνισε ότι «πριν από λίγες ημέρες βρισκόμουνα στην Καππαδοκία, όπου εκεί συλλειτούργησα με τον Πατριάρχη του Γένους κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Κάποια στιγμή ο Παναγιώτατος με είδε που ήμουνα σκεπτικός και μου λέγει: «Μακαριώτατε, τι σκέπτεστε;» Του απαντώ, Παναγιώτατε θέλω τη ευχή Σας, για να πάω στην Κρήτη να δω την άρρωστη μητέρα μου, αλλά θέλω να εκπληρώσω και ένα τάμα που έχω, να πάω να προσκυνήσω και να πω ένα ευχαριστώ στην Επαρχία των Σφακίων. Στην Επαρχία που αγάπησα και φέτος κλείνω τριάντα – πέντε  (35) ολόκληρα χρόνια που από τότε μικρό παλληκάρι που πρωτοπάτησα εδώ. Καταλαβαίνετε, τι αισθήματα νιώθω!»

Επίσης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε: «Ήθελα παιδιά μου αγαπητά, έξι χρόνια μετά την ανάρρηση μου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ταπεινά αλλά με την λεβεντιά της Κρητικής καρδιάς να Σας πω, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ…»

«Ήρθα λοιπόν σήμερα εδώ κοντά Σας, όχι μόνο ως ο Πάπας και Πατριάρχης ο Πατήρ των Πατέρων, ήρθα γιατί είμαι ένα δικό Σας κομμάτι. Επαναλαμβάνω αυτό που θα έλεγε και ο Θεοδωράκης -Τούτο το χώμα είναι δικό Σας, και δικό μου!!- Γιατί στα χώματα αυτά, δέκα ολόκληρα χρόνια λειτουργούσα με τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεόδωρο που το όνομα του φέρω».

Τέλος, να σημειωθεί, ότι Μητροπολίτης Λάμπης κ. Ειρηναίος προσέφερε στον Πατριάρχη μια στόφα, ενώ ο Πατριάρχης του προσέφερε ένα εγκόλπιο.

Φωτογραφίες: Romfea.gr

Πηγή: Romfea.gr