Συναξαριακές Μορφές

Ο ήρωας Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Μιχαήλ Ζένιου (+ 14 Αυγούστου 1974)

14 Αυγούστου 2010

Ο ήρωας Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Μιχαήλ Ζένιου (+ 14 Αυγούστου 1974)

«…Και σού ’δωσαν πατρίδα μου την ακριβή ζωή τους

και πήραν την αληθινή κι ακοίμητη Ζωή

στη μόνιμη κι αιώνια Πατρίδα τ’ Ουρανού».

Μιχαήλ Ζένιου

απόσπασμα από ομιλία στη σχολική γιορτή της

1ης Απριλίου 1974.

Τον Οκτώβριο του 1947 γεννήθηκεαπό τον Ζένιο και την Μαρία ο Μιχαήλ (γνωστός στους συγγενείς και φίλους του, και όχι μόνο σαν Μιχαλάκης) Ζένιου, στο χωριό Τρούλλοι Λάρνακος στην Κύπρο.

Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο των Τρούλλων και στη συνέχεια μετοίκησε στη Λευκωσία όπου τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός. Ακολούθως φοίτησε στο τμήμα Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1971, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής.

Από τη γέννησή του γαλουχήθηκε με την Ορθόδοξη Εληνική Παιδεία. Μέχρι και την κοίμησή του, προσέφερε με τη σειρά του στη νεολαία, νέος κι αυτός, το απόσταγμα της πνευματικής του ζωής. Μερίμνησε για την πνευματική οικοδομή της νεολαίας της γενέτειράς του, των Τρούλλων και αναλώθηκε στο πνευματικό έργο της ενορίας της Παλουριώτισσας, όπου ανδρώθηκε.

Στις 14 Αυγούστου 1974, θυσιάστηκε υπηρετώντας ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στην ακριτική περιοχή του Βορείου Πόλου στη Λευκωσία.

Τα λείψανα του ήρωα Μιχαήλ Ζένιου κατά την ανακομιδή τους

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2001 έγινε η μετακομοιδή των λειψάνων του στη γενέτειρά του.

Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ήρωα έδωσαν το όνομά του σε δρόμους οι πιο κάτω δήμοι και κοινότητες: Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Αραδίππου, Ορόκλινης και Τρούλλων.