Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι Αμερικάνοι “σπρώχνουν” ψήφισμα για το θέμα των Τσάμηδων στο Αμερικανικό Κογκρέσο

16 Αυγούστου 2010

Οι Αμερικάνοι “σπρώχνουν” ψήφισμα για το θέμα των Τσάμηδων στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Αλβανός

Το κείμενο που ακολουθεί είναι Μετάφραση από το “Tirana Koha Jone in Albanian 01 Aug 10 p 2“.Το Κόμμα των Τσάμηδων “Για Δικαιοσύνη και Ενότητα” (PDI), υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την δημιουργία ενός Ψηφίσματος προς το Αμερικανικό Κογκρέσο για το ζήτημα των Τσάμηδων.

Ο ηγέτης του PDI, Ταχίρ Μουρεντίνι δήλωσε χτές ό,τι σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, με Αμερικάνους αξιωματούχους, εξασφάλισε πλήρη υποστήριξη για το ζήτημα με τους Τσάμηδες. “Παρουσιάσαμε ενημερωτικά έγγραφα για την Γενοκτονία εναντίον του αθώου Αλβανικού Τσάμικου πληθυσμού, καθώς και μια εκτίμηση των τωρινών συνθηκών. Το θέμα παρουσιάστηκε ως μία κατάφορη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση, στο παρελθόν και στο παρόν“, δήλωσε ο Μουχεντίνι.

Πρόσθεσε πως μετά από τις συνομιλίες, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου υποσχέθηκαν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα από τον Έλληνα Πρέσβη στις ΗΠΑ και επίσης να διαβιβάσουν το ίδιο στον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα.

”Ορισμένοι από τα μέλη του Κογκρέσου επέδειξαν μιά θετική διάθεση να ξεκινήσουν ένα ψήφισμα για το θέμα των Τσάμηδων στο Αμερικανικό Κογκρέσο,” δήλωσε ο ηγέτης του PDI.

Οι σύμμαχοι

Ο Μουχεντίνι δήλωσε πως αρκετοί Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να περιλαμβάνουν την Αλβανία στην περιφερειακή τους ατζέντα για τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε να αποκτήσουν απευθείας επικοινωνία με τους Τσάμηδες, με σκοπό να μάθουν σχετικά με το πρόβλημα σε βάθος.

Δήλωσε ό,τι η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας του PDI στις ΗΠΑ ήταν μέσα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ενεργειών του κόμματος να διεθνοποιήσει το ζήτημα των Τσάμηδων. Το εν λόγω ζήτημα, όπως και το ζήτημα της Αλβανικής “μειονότητας” γενικά, προέκυψε από μια απόφαση που πάρθηκε στην διάσκεψη του Λονδίνου το 1913, που “απέσπασε” αυτό το κομμάτι από την Αλβανία και το έδωσε στην Ελλάδα.http://history-of-macedonia.com

http://palmosbh.blogspot.com/2010/07/muhedini-pdi.html ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ενσωμάτωσης, Tahir Muhedini αναπτύσσει αυτές τις ημέρες επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε μια σειρά συναντήσεων με γερουσιαστές και άλλους αξιωματούχους.

Πηγές του PDI αποκάλυψαν ότι ο Tahiri, ο οποίος προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την πολιτική σκηνή της Αλβανίας για το «Τσάμικο» θέμα, διαβίβασε το ίδιο μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι ο Tahir Muhedini στην εβδομαδιαία του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ως στόχο την δημιουργία λόμπυ που θα πιέσει για την εφαρμογή ψηφίσματος από το Κογκρέσο για το «Τσάμικο ζήτημα».

Στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος του PDI έλαβε υποστήριξη για το θέμα που έχει να προαγάγει.

Η ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Tahiri μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και συνάντηση με τον γερουσιαστή Alcee Hastings, ο οποίος προεδρεύει από κοινού με τον Steny Hoyer της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Steny Hoyer είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού κόμματος στο Αμερικάνικο Κογκρέσο. Συναντήθηκε επίσης και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Εθνικού Αλβανό- Αμερικανικού Συμβουλίου, κ. Μουσταφά Avni και με τον Στρατηγό Wesley Clark, πρώην ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ενσωμάτωσης PDI συναντήθηκε πριν από δύο ημέρες με τον Steny Hoyer πρόεδρο των Δημοκρατών στο Κογκρέσο, η οποία πραγματοποίησε μια μακρά συνομιλία για το «Τσάμικο» θέμα και τη δυνατότητα να επιτευχθεί ένα ψήφισμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο επικεφαλής του PDI, Tahir Muhedini ενημέρωσε τον Steny Hoyer ότι το «Τσάμικο θέμα» βρίσκεται στη βάση του προγράμματος του PDI. Επίσης έδωσε στον γερουσιαστή Hoyer έναν πλήρη φάκελο για το «Τσάμικο» ζήτημα.

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/