Ορθόδοξη πίστη

Αμβρόσιος: “Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία”

26 Σεπτεμβρίου 2010

Αμβρόσιος: “Δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία”

Μερικές φορές, είναι αλήθεια, στο χώρο των θρησκευομένων ανθρώπων παρατηρεῖται μία ροπή παραγωγής και προωθήσεως “ειδήσεων”, “εμφανίσεων αγίων”, “εκτάκτων γεγονότων” καί αποκαλύψεων”, διά των οποίων προαναγγέλλεται μια επερχόμενη καταστροφή. Παράλληλα στις τάξεις μας απαντάται κάποια κατηγορία πιστών ανθρώπων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν, χωρίς μια στοιχειώδη έστω διασταύρωση, τέτοιες καταστροφολογικές ειδήσεις! Μια στοιχειώδης διασταύρωση π.χ. θα ήταν να υποβάλουν μια σχετική ερώτηση στον πνευματικό τους πατέρα.

Αποτέλεσμα αυτής της -μή πνευματικής- συμπεριφοράς είναι η ταραχή, ο φόβος ή καί κάποτε ο πανικός! Οπωσδήποτε καταδεικνύει έλλειψη πίστεως, δηλ. εμπιστοσύνης, στην Πρόνοια του Παντοκράτορος Θεού.

Άλλωστε τι θα ωφελούσε, εάν εγνωρίζαμε εκ των προτέρων μια επερχόμενη καταστροφή, την οποία έτσι και αλλοιώς δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε; Τι θα μπορούσα να κάμω εάν π.χ. κάποιος με πληροφορούσε, ότι ο τάδε άγιος εμφανίσθηκε στο δείνα πρόσωπο καί του αποκάλυψε, ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρόκειται να γίνει μια μεγάλη σύρραξη με την Τουρκία στο Αιγαίο; Το μόνο που θα μπορούσε να είναι βέβαιο, θα ήταν η αγωνία για τα μελλούμενα να συμβούν! Δηλ. να βιώσω από τώραμια αγωνία, πουέτσι κι αλλοιώς δεν είναι αντικειμενικά δεδομένη! Είναι πιθανή, ‘οχι όμως και υπαρκτή!

Ο Κύριος όμως μας εδίδαξε να φροντίζουμε για τό σήμερα, γιά τό “τώρα”, το μόνο δηλ. που μας ανήκει, καί όχι για το αύριο! Τί μας λέγει; “Μή μεριμνάτε τη ψυχή υμών τί φάγητε ή τι πίητε ή τι ενδύσησθε· εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι ου σπείρουσι, ουδέ θερίζουσι…και ο Πατήρ υμων ο ουράνιος τρέφει αυτά……..οίδε γαρ ο Πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων” (Ματθ. 6, 25-34). Δηλ. “Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι θα φάτε και τι θα πιήτε, ούτε για το σώμα σας, τι θα ντυθήτε. Κοιτάξτε τα πουλιά που δεν σπέρνουν, ούτε θερίζουν…..και όμως ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει……Ο ουράνιος Πατέρας σας ξέρει καλά, ότι έχετε ανάγκη από όλα αυτά”. Μια και μοναδική πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα μας! Μας το είπε και πάλι ο Κύριός μας: “Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την Δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν”. Δηλ. πρώτα από όλα να επιζητείτε την βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός Του, και όλα αυτά θα ακολουθήσουν”! ( ανωτ.)

Έκρινα αναγκαίο, αγαπητοί μου φίλοι, νά προτάξω όλες αυτές τις διευκρινίσεις, ριψοκινδυνεύοντας να κατακριθώ από μερικούς πιστούς, προκειμένου να σας παρουσιάσω παρακάτω μια είδηση που είδε το φώς της δημοσιότητος σε blog τον περασμένο Αύγουστο και αναφέρεται σε κάποια εμφάνιση του Γέροντος Παϊσίου, του γνωστού αγιασμένου Αγιορείτου Μοναχού της εποχής μας. Δεν μπορώ να απορρίψω την ακρίβεια της ειδήσεως! Δεν μπορώ να αρνηθώ, ότι έγιναν όλα αυτά, τά οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Ούτε πάλι δέχομαι, ότι όλα αυτά τα γέννησε μια νοσηρή φαντασία! Συμβαίνουν στη ζωή της Εκκλησίας τέτοια και ακόμη πιο εντυπωσιακά θαυμαστά γεγονότα! Αλλά, διαβάζοντάς τα, δεν θα σπεύσω να αγοράσω κάποια δοχεία λάδι καί άλλες ποσότητες τροφίμων, όπως λέγει η είδηση! Αν μάλιστα ήμουνα Ηγούμενος σε κάποιο Αγιορείτικο μοναστήρι και έπρεπε να προβώ σε προμήθεια αγαθών, κατά την οδηγία του Γέροντος Παϊσίου, δεν θα πήγαινα σε ένα Σούπερ Μάρκετ της Θεσσαλονίκης για να αγοράσω χονδρικώς λάδι σε δοχεία του μισού ή του ενός ή των δύο κιλών! Θα ήταν πιό σωστό και πιό οικονομικό, να παραγγείλω μιά ποσότητα ελαίου σε κάποιο παραγωγό ή σε κάποιο ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό!

Τελειώνοντας, παρακαλώ να είμαστε συγκρατημένοι τόσο κατά τήν αποδοχή, όσο και κατά τήν μετάδοση παρομοίων ειδήσεων. Να επιλέγουμε δε πρός αναμετάδοση τα ψυχικώς ωφέλιμα καί όχι όσα μπορεί να προκαλέσουν πανικό! Ειδήσεις, όπως ότι πολύ σύντομα πρόκειται να γίνουν πολλά και συνταρακτικά γεγονότα, ότι πρόκειται να γίνει μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος, ότι θα αναστηθή ο Μαρμαρωμένος Βασιληάς, ότι θα ξαναπάρουμε την Πόλη, κυκλοφορούν πολύ μέσα στο διαδίκτυο με την μορφή ότι το είπε ένας άγιος Μοναχός, ή ο τάδε άγιος ιερομόναχος, ασκητής κλπ. Δεν αρνούμαι, ότι θα γίνουν όλα αυτά, τα οποία μας προμηνύουν άγιοι άνθρωποι, οι οποίοι υπερέβησαν τήν έλξη της γης και κατέστησαν ουράνιοι από ετούτη εδώ τη ζωή! Βεβαίως θα γίνουν όλα αυτά! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ “ΠΟΤΕ;” Δεν μας ορίζουν χρονικά όρια! Άρα πρέπει να τα ακούμε με σύνεση και να τα αποδεχόμεθα με διάκριση! Δεν τα απορρίπτουμε! Δεν μπορούμε να τα απορρίψουμε! Αλλά όταν τα ακούμε, εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα, τρέχουμε στον πνευματικό, κοινωνούμε πιό τακτικά, γινόμαστε αγιώτεροι χριστιανοί, συγχωρούμε τους εχθρούς μας …..αγνωνιζόμαστε περισσότερο! Ευτυχής είναι όποιος από εμάς μπορεί να ζεί την κάθε ημέρα του σαν να ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του!

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω ένα μικρό video, στο οποίο ομιλεί αποκαλυπτικά ο μακάριος Γέρων π. Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο Ησυχαστής που εκοιμήθη πρό ενός έτους περίπου και στο λείψανό του το πρόσωπό του ήταν γελαστό! Αυτός ο άγιος Γέροντας εν ζωή είπε πολλά συγκλονιστικά πράγματα, που πρόκειται να συμβούν! Όταν όμως τον ερώτησαν “πότε θα συμβούν όλα αυτά, Γέροντα;” απήντησε: “Αυτό δεν μας το αποκάλυψεν ο Θεός! Το κρατάει μυστικό!”

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Νο 370.377

Πηγή: http://mkka.blogspot.com/2010/09/blog-post_22.html