Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Έρμαιο του ΥΘΥΝΑΛ το Καστελόριζο

8 Νοεμβρίου 2010

Έρμαιο του ΥΘΥΝΑΛ το Καστελόριζο

«Τυχαία η εγκατάλειψη του Καστελόριζου ή εντάσσεται σε ένα σχέδιο ώστε να διευκολυνθούν όλα αυτά τα σχέδια για συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος των πετρελαίων που έχουν βρεθεί στην περιοχή;».

Στην απομόνωση το Καστελόριζο, όχι επειδή βρίσκεται μακριά από τον κορμό της χώρας, αλλά επειδή όπως κάθε ακριτική μεριά της χώρας μας είναι το ίδιο ξεχασμένη. Ωστόσο, η κυβέρνηση έπρεπε να το προσέξει κάπως περισσότερο, όταν ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το ακριτικό νησί την 23η Απριλίου ανακοίνωσε ότι η χώρα τίθεται υπό τροϊκάνικη επιτήρηση.

Έτσι, το Καστελόριζο τις τελευταίες είκοσι μέρες έχει μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και έχει ολοκληρωτικά αποκοπεί από το κοντινότερο νησί, τη Ρόδο. Μιλώντας με εκπροσώπους της ΑΝΕΣ, η οποία εξυπηρετεί τα Δωδεκάνησα, οι ίδιοι δήλωσαν πως το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας διέκοψε την επιδότηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας και για να αναλάβει η εταιρεία ξανά το ακτοπλοϊκό έργο της πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας τριών χρόνων.

Ο δήμαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης χαρακτήρισε την κατάσταση ως τραγική. Η έλλειψη σε αγαθά πρώτης ανάγκης είναι μεγάλη, τόνισε, αλλά έχουμε κατορθώσει να έχουμε τροφοδοσία από την Τουρκία. «Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση, όπως καταλαβαίνετε» σημείωσε. «Έχουμε μικρά παιδιά και εκτός αυτού, ο στρατός τροφοδοτείται από το αυτό πλοίο, που τώρα το Υπουργείο αποφάσισε να διακόψει την εκτέλεση του δρομολογίου του», ρουθούνισε με απογοήτευση. Προ τριών ημερών πέρασε από το νησί το πλοίο «Διαγόρας» της Blue Star Ferries, αλλά αυτό το πλοίο δεν διαθέτει ψυγείο για να μεταφερθεί μεγάλος όγκος τροφίμων, κατέληξε ο κ. Πανηγύρης.

Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αναμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να προχωρήσει, την προσεχή Δευτέρα, στην παράταση της σύμβασης της πλοιοκτήτριας του πλοίου «Πρωτεύς», έτσι ώστε να αποκτήσει και πάλι σύνδεση το νησί με τη Ρόδο.

Ωστόσο, κώλυμα διοικητικής φύσεως εντοπίζεται στην ανάθεση του ακτοπλοϊκού δρομολογίου, καθώς η ΑΝΕΣ δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τη σύμβαση επομένως το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Η διαδικασία ορίζει πως πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, αφού το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ΣΑΣ γνωμοδότησε σχετικά και στο μεταξύ το ΥΘΥΝΑΛ να παρατείνει μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού την υφιστάμενη σύμβαση του «Πρωτεύς». Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την προσεχή Δευτέρα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/11/blog-post_4213.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)