Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πήρε το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών η Χαρά Νικοπούλου

30 Δεκεμβρίου 2010

Πήρε το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών η Χαρά Νικοπούλου

akadimia athinwn Πήρε το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών η Χαρά Νικοπούλου

Το Μετάλλιο Ανδρείας το χάρισε στην κάθε Ελληνίδα μάνα που αναθρέφει τα παιδιά της πιστεύει στην Ελλάδα και στα πομακόπουλα του Μεγάλου Δερείου
«Δεν θα αφήσουμε κανένα Τούρκο να ελπίζει στην Κοσσοβοποίηση της Θράκης», λέει αποκλειστικά στην συνέντευξή της στο «Χρόνο»
Την δική μας δασκάλα εδώ στην Θράκη την Χαρά Νικοπούλου που υπερασπίστηκε σε όλες τις περιπέτειες και ανίερες επιθέσεις της ο «Χρόνος», βράβευσε για την προσήλωση στο εκπαιδευτικό της έργο και την αφοσίωσή της σε αρχές και αξίες δίνοντας το ανώτερο αργυρό μετάλλιο η Ακαδημία Αθηνών κατά την διάρκεια μιας μεστής τελετής όπου ξεχώρισαν με τιμητικές διακρίσεις επιφανείς των γραμμάτων και της επιστήμης, εξαίρετοι αρχαιολόγοι και καλλιτέχνες. Το άλλο πρόσωπο που συνδέεται ζει και εργάζεται στην περιοχή που τιμήθηκε ήταν ο αν. καθηγητής λαογραφίας Μανώλης Βαρβούνης για το έργο του σχετικά με τις δοξασίες στην  Ανατολική και Βόρειο Θράκη.

Η πιο λαμπρή τελετή της Ακαδημίας Αθηνών παρουσία πολιτικής ηγεσίας και των μελών της κάθε χρόνο γίνεται στο κλείσιμο της χρονιάς κι εκεί στρέφεται το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Για το σύνολο του έργου τους βραβεύθηκαν από το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη η μυθιστοριογράφος Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης και ο διηγηματογράφος Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ενώ από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αλκη Ζέη. Στους βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών», ο κλασικός φιλόλογος Αντώνης Ρεγκάκοςγια τη μελέτη του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα», ο λαογράφος Μανώλης Βαρβούνης για το βιβλίο του «Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη» και ο καθηγητής Κώστας Μπέης για το σύνολο του συγγραφικού του έργου που πραγματεύεται τη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

akadimia athinwn2 Πήρε το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών η Χαρά Νικοπούλου
Βραβεύθηκαν επίσης ο Ιωάννης Κωστάκης, ο πρώτος αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτριος Μηλόπουλος, «για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού», το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης και η Ευαγγελία Ξενοπούλου «για την προσφορά της στη διατήρηση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλορίζου». Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, με θέμα “Πορίσματα από τη μελέτη της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας”, τόνισε ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

Πηγή: http://history-of-macedonia.com/wordpress/2010/12/30/pire-to-arguro-metallio-ths-akadhmias-athinwn-h-xara-nikopoulou/