Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το ΔΝΤ θέλει λιγότερους ιερείς

12 Ιανουαρίου 2011

Το ΔΝΤ θέλει λιγότερους ιερείς

Συγκαλείται εκτάκτως την Δευτέρα η Σύνοδος της Ιεραρχίας μετά από απόφαση που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Όπως εκτιμάται η έκτακτη σύγκληση αποφασίστηκε μετά τις συναντήσεις που είχε ο Μητροπολίτης Υδρας κ. Εφραίμ ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών για το εάν και κατά πόσο θα ισχύσει και για την Εκκλησία το μέτρο που επιβάλλεται σε όλο τον δημόσιο τομέα ότι για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων θα προσλαμβάνεται μόνον ένας.

Οι επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μείωση του δημοσίου τομέα φαίνεται ότι προκαλούν «πονοκεφάλους» και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της 12μελούς Ιεράς Συνόδου ορισμένοι μητροπολίτες εξέφρασαν τον φόβο οτι ο περιορισμός της «μιας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων απο το δημόσιο» θα ισχύσει και για την Εκκλησία, αφού οι κληρικοί όλων των βαθμίδων αλλά και πολλοί εκκλησιαστικοί υπάλληλοι πληρώνονται απο το δημόσιο. Το μέτρο εάν εφαρμοστεί και στην Εκκλησία, αφού οι ιερείς μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, λένε Ιεράρχες, καθώς πολλοί κληρικοί αλλά και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι ανά την ελληνική επικράτεια βρίσκονται σήμερα στα όρια της συνταξιοδότησης.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, τονίζουν ιεράρχες, και για το λόγο αυτό η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή πιθανότατα υπό την προεδρία Μητροπολίτη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Μάλιστα πολλοί μητροπολίτες ζητούν απο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να δραστηριοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, προτού κληθεί να το αντιμετωπίσει η Εκκλησία. Οπως μάλιστα προσθέτουν, αν περάσει τελικά ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύσει μόνον για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και σε καμία περίπτωση για τους κληρικούς, οι οποίοι θεωρούνται, με δικαστικές αποφάσεις, λειτουργοί και όχι υπάλληλοι, για αυτό άλλωστε και μπορεί να κατέχουν και δεύτερη θέση στο δημόσιο, όπως για παράδειγμα οι ιερωμένοι που υπηρετούν στην μέση εκπαίδευση.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η Σύνοδος να τοποθετηθεί στην επιστολή που έλαβε απο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τα μέλη του οποίου διαμαρτύρονται για τα όσα είπε κατά των Εβραίων και του Σιωνιστικού κινήματος ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος δήλωσε οτι «ο κάθε Επίσκοπος είναι υπεύθυνος για τα όσα λέει» και τόνισε οτι η Εκκλησία θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις αφού συζητήσει το θέμα.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=377609&dt=12/01/2011#ixzz1ApX8rPkR