Θεολογία και Ζωή

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει την εξαφάνιση της θρησκείας

23 Μαρτίου 2011

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει την εξαφάνιση της θρησκείας

VatopaidiFriend: Το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε τη χρήση του σταυρού στις σχολικές αίθουσες με την αιτιολογία ότι ο Χριστιανισμός δέχεται επίθεση σε πολλά μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εκλείψει. Οι «επιστήμονες» προσπαθούν μανιωδώς, χωρίς επιτυχία, να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει Θεός.
Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, ακολουθώντας εντολές, διατυμπανίζουν τα παραπτώματα των ανθρώπων των Εκκλησιών αποκρύπτοντας τα καθημερινά θαύματα του Θεού και τα έργα της Εκκλησίας.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ηθική ανυπαρξία της κοινωνίας, τον διαρκή βομβαρδισμό με προβλήματα των πολιτών και την τεράστια αύξηση του ΕΓΩ, σπρώχνουν τον άνθρωπο μακριά από τον Θεό.
Αν μπορούσε να κοιτάξει κάποιος με ανοικτά τα μάτια της ψυχής του γύρω του, την καθημερινή παρουσία του Θεού παντού, θα ερχόταν στην Ορθοδοξία και θα καταλάβαινε ότι όλα αυτά γίνονται ακριβώς επειδή ο άνθρωπος έπαψε να βρίσκεται κοντά Του και όλο και περισσότερο απομακρύνεται.

Έρευνα που εξέτασε δημογραφικά δεδομένα από εννέα χώρες -από τις οποίες οι έξι βρίσκονται στην Ευρώπη- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θρησκεία είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Η πρόβλεψη για το θάνατο της θρησκείας βασίστηκε σε μαθηματικό μοντέλο μη γραμμικής δυναμικής, το οποίο περιγράφει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δύο κοινωνικές ομάδες, τους πιστούς και τους μη πιστούς.

Οι ερευνητές τροφοδότησαν το μοντέλο με δεδομένα από τις απογραφές στην Αυστραλία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία. Στις χώρες αυτές, οι κάτοικοι ερωτώνται κατά την απογραφή και για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Τα στοιχεία των απογραφών, οι οποίες καλύπτουν διάστημα ενός αιώνα σε ορισμένες περιπτώσεις, δείχνουν ότι τα ποσοστά των πιστών συρρικνώνεται και στις εννέα χώρες.

«Η ιδέα του μοντέλου είναι αρκετά απλή» ανέφερε ο Δρ Ρίτσαρντ Ουίνερ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.

Το μοντέλο «διατυπώνει την αρχή ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερα μέλη είναι πιο ελκυστικές για ένταξη. Διατυπώνει επίσης την αρχή ότι οι κοινωνικές ομάδες έχουν μια κοινωνική θέση ή χρησιμότητα».

Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι είναι οι άθεοι σε μια χώρα, τόσο πιο ελκυστική φαίνεται αυτή η κοινωνική ομάδα στα νέα υποψήφια μέλη. Το αντίθετο συμβαίνει στην κοινωνική ομάδα των πιστών.

Ο Δρ Ουίνερ παραδέχεται ότι το μοντέλο είναι υπεραπλουστευτικό, εκτιμά ωστόσο ότι η πρόβλεψη είναι αρκετά αξιόπιστη: «Προφανώς, δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι όντως η δικτυακή δομή της σύγχρονης κοινωνίας, με κάθε άνθρωπο να επηρεάζεται εξίσου από όλα τα άλλα μέλη της κοινωνίας» είπε ο ερευνητής στο BBC.

«Προφανώς τα πράγματα που συμβαίνουν σε κάθε μεμονωμένο άτομο είναι πιο περίπλοκα, ωστόσο πολλά από αυτά ακυρώνονται στον μέσο όρο» εξήγησε.

Η έρευνα, με τίτλο Ένα μαθηματικό μοντέλο του ανταγωνισμού κοινωνικών ομάδων με εφαρμογή στην αύξηση της θρησκευτικής μη-ένταξης, είναι διαθέσιμη online στη μορφή προέκδοσης.

Newsroom ΔΟΛ