Θεολογία και Ζωή

Τα κουνέλια

23 Απριλίου 2011

Τα κουνέλια

Είναι τώρα μερικά χρόνια που έχω αμυδρώς αρχίσει να καταλαβαίνω τι γίνεται μέσα στην Ορθόδοξη εκκλησία .Βλέπω πράγματα γύρω μου που δεν κολλάνε πουθενά, δεν ταιριάζουν.

Τι εννοώ, βλέπω στολισμένη την πόλη μου (αλλά και άλλες πόλεις) τα Χριστούγεννα με τάρανδους, ελάφια , τον κόκκινο χονδρό κύριο με ξωτικά γύρω του , με νάνους(!!). Και λέω ο Χριστός πού είναι; Μήπως είναι οι νάνοι, τα ξωτικά που γεννήθηκαν πριν 2000 χρόνια. Ποιο το νόημα;

Όμως πραγματικά αυτό που με κάνει να νοιώθω ότι είμαι στην ύπαιθρο , σε κοτέτσι και όχι μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα οδεύοντας προς την Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου είναι ο διάκοσμος της πόλης μου. Πολύ ωραία φιλοτεχνημένος από τους πραγματικά άξιους καλλιτέχνες αλλά εκτός τόπου και χρόνου. Τι γυρεύουν τα χαριτωμένα κατά τα άλλα κοτοπουλάκια να βρίσκονται παντού στην πόλη. Αυγά διαφόρων χρωμάτων και ειδών. Αν θεωρήσω ότι τα κόκκινα παραπέμπουν στην γνωστή ιστορία της παράδοσής μας τα κίτρινα, τα πράσινα τα μπλε τι δηλώνουν;

Για τα υπερμεγέθη κουνέλια τι να πω. Σε ένα κυκλικό κόμβο της πόλης μου έχουν τοποθετηθεί τέρατα κουνέλια με αυγά δεινοσαύρου(!) για να μας υπενθυμίσουν δήθεν το Πάσχα , την Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου;; Ποιος ο συνειρμός ακόμη δεν κατάλαβα. Είναι σαν να θέλει να διαφημίσει το κράτος την τέλεση του τελικού πρωταθλητριών ποδοσφαίρου της Ευρώπης στην Κύπρο βάζοντας π.χ. ντομάτες σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Κολλάει; δεν κολλάει. Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο με τα ζαζαρβατικά; Καμία. Άλλη τόση σχέση έχουν τα κουνέλια και οι κότες με την Ανάσταση του Χριστού.

Θα πειράζει οι καλλιτέχνες μας να φιλοτεχνούσαν κάτι σε σχέση με την Σταύρωση , την ταφή και Ανάσταση του Κυρίου; Θα μου πεις εκτελούν εντολές.

Πιστεύω ότι όλα αυτά τα φαινόμενα των τελευταίων χρόνων οφείλονται στην ξενομανία μας , είναι ξενόφερτα από χώρες που κυριαρχεί η πνευματική αποχαύνωση. Σε χώρες που ο υλισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής. Που οι μεγάλες εορτές υπάρχουν μόνο και μόνο για να παίρνει ο κόσμος άδειες , να ξεκουράζεται χωρίς να υπάρχει οτιδήποτε το πνευματικό.

Νομίζω είναι καθήκον πρωταρχικά δικό μας ,με κριτικό πνεύμα, να δούμε τι είναι όλα αυτά που μας σερβίρουν , για ποιο λόγο μας τα παρουσιάζουν έτσι και ποια τεράστια απόσταση έχουν από την πραγματικότητα της γέννησης , της Σταύρωσης και Ανάστασης του Χριστού.

Καλή Ανάσταση

Νέαρχος Παναγή

Ορθοδοντικός ,Λεμεσός