Θεολογία και Ζωή

«Η των αμαρτωλών εγγύηση»

15 Ιουνίου 2011

«Η των αμαρτωλών εγγύηση»

Η ιερά εικόνα της Παναγίας «Η των αμαρτωλών εγγύησις»ονομάστηκε έτσι από μια σχετική επιγραφή που βρίσκεται χαραγμένη στην εικόνα.

Σε αυτήν την εικόνα η Παναγία αγκαλιάζει τον Χριστό,ο οποίος κρατάει το χέρι της Παναγίας και με τα δύο Του χέρια ένω ο δείκτης του δεξιού της χεριού βρίσκεται μέσα στο δεξί Του χέρι..

Δεν γνωρίζουμε πότε αγιογραφήθηκε.Η εικόνα βρισκόνταν στην ανδρική μονή του Όρντινσκ της επαρχίας Ορλώφ,σ’ένα παρεκκλήσι πάνω από την κυρία είσοδο της μονής.Από την πολυκαιρία είχε μαυρίσει.

Το 1843 η είκονα άρχισε να εμφανίζεται στον ύπνο πολλών πιστών.Το πρώτο θαύμα που γνωρίζουμε είναι η θεραπεία ενός ανάπηρου παιδιού, το 1844, του οποίου η μητέρα προσευχόνταν θερμά στην εικόνα..

Επίσης η εικόνα της Παναγίας έσωσε την πόλη από επιδημία χολέρας.Ένας μεγάλος πέτρινος τρισυπόστατος ναός χτίστηκε λίγο αργότερα προς τιμήν της Παναγίας «της των αμαρτωλών εγγυήσεως»

Το 1848,από θείο ζήλο κινούμενος,ο Δημήτριος Bonchescul έφτιαξε ένα αντίγραφο της εικόνας και το τοποθέτησε στο σπίτι του.Η εικόνα άρχισε να αναβλύζει μύρο και να επιτελεί πολλά θαύματα.Ο Δημήτριος δώρησε την εικόνα στον Ι.Ν.του Αγ.Νικολάου Khamovniki,όπου χτίστηκε ναός προς τιμήν της

Η εικόνα εκτός από της 29 Μαίου εορτάζει επίσης στις 7 Μαρτίου και την Τρίτη μετά την Κυριακή των Αγ.Πάντων.

Πηγή: http://ipantonassa.blogspot.com/