Ορθόδοξη πίστη

Το φως της εντολής.

23 Ιουλίου 2011

Το φως της εντολής.

 

Μια διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός, η Φανή Αρντάν, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε ελληνική εφημερίδα (ΒΗΜΑ), είπε και τα εξής:

«Η επιτυχία είναι κάτι, που σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις. Ενώ στην αποτυχία μπορείς να δώσεις μια εξήγηση λογική. Επειδή η αποτυχία σε ξαναφέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Εγώ, γενικώς, δεν τα μπορώ τα κομπλιμέντα. Το κομπλιμέντο είναι σαν το άρωμα. Το βάζεις, μυρίζει για λίγο, σε ευχαριστεί· και μετά το συνηθίζεις και δεν σου μυρίζει πια καθόλου· το μυρίζουν μόνο οι άλλοι έως ότου εξατμιστεί, οπότε δεν το μυρίζει πια κανένας. Μια προσβολή όμως ή μια βρισιά, όσο άδικη και  να είναι, είναι σαν ένα φως που μας δείχνει στο σκοτάδι, τι θα έπρεπε να είμαστε, ή τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Άρα βοηθάει περισσότερο. Είναι παράξενο. Κάπου είχα διαβάσει, ότι μια διάσημη τραγουδίστρια δεν κρατούσε παρά μόνο τα γράμματα που περιείχαν υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια για εκείνη. Και καταλαβαίνω, γιατί το έκανε. Επειδή ήθελε να είναι συνεχώς σε εγρήγορση».

Ακόμα βαθύτερα και καλύτερα είχαν καταλάβει τα παραπάνω σπουδαία διδάγματα, από την πείρα της ζωής τους, οι άγιοι της Εκκλησίας:

«Κάποτε ο άγιος Ιωάννης ο Κολοβός καθόταν έξω από μια εκκλησία. Και τον περικύκλωσαν οι αδελφοί και τον ρωτούσαν για τους λογισμούς τους. Βλέποντάς τον κάποιος τον φθόνησε και του είπε: «Το κανάτι σου Ιωάννη είναι γεμάτο δηλητήριο»(!). Του λέει ο αββάς Ιωάννης: «Έτσι είναι, καλά το λες· και αυτό το είπες βλέποντας μόνο τα έξω· τί θα έλεγες αν έβλεπες και τα μέσα της ψυχής μου;» (Το Γεροντικόν).

Πώς ο άγιος Ιωάννης έφθασε σε τόση ταπείνωση ώστε να ωφελείται (και να ωφελεί άλλους!) ακόμη και οπό την κακή, φθονερή συμπεριφορά; Πολύ απλά, εφαρμόζοντας την εντολή του Χριστού:

«Εγώ σας λέγω: Να αγαπάτε τους εχθρούς σας! Να λέτε καλά λόγια για εκείνους που σας κακολογούν. Να ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν. Και να προσεύχεσθε για εκείνους που σας ζημιώνουν και σας κατατρέχουν. Έτσι θα γίνετε υιοί του επουράνιου Πατέρα σας». (Ματθ. 5,44).

Η μαρτυρία μιας ηθοποιού, έχει ιδιαίτερη αξία για μας. Γιατί, πολλές φορές λέμε: βαρειές οι εντολές του Χριστού. Και όταν ακούμε πνευματικά κατορθώματα σαν του αγίου Ιωάννου λέμε: Δεν είμαστε και άγιοι ασκητές!

Να, λοιπόν, που μια κοσμική γυναίκα ομολογεί -χωρίς να επικαλείται το ευαγγέλιο- ότι οι εντολές του Χριστού που τις εφάρμοσαν στην εντέλεια οι άγιοι, είναι «Φως που μας δείχνει στο σκοτάδι τι θα έπρεπε να είμαστε ή τι θα έπρεπε να κάνουμε».

Αξίζει, χίλιες φορές, ακλουθώντας τα βήματα την αγίων, να αγωνισθούμε για να φθάσουμε -κατά το δυνατόν- στην δική τους πνευματική ανάπαυση και αναψυχή.

 

(Αρχ. Ν. Κ. «Λυχνία»- Ιούλιος 2011)

πηγή: Πνευματικά Θησαυρίσματα