Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ηρωική διάσωση από την Πολεμική Αεροπορία 8 Γάλλων εν μέσω θύελλας στο Αιγαίο – Βίντεο

18 Φεβρουαρίου 2012

Ηρωική διάσωση από την Πολεμική Αεροπορία 8 Γάλλων εν μέσω θύελλας στο Αιγαίο – Βίντεο

Μια ακόμη δύσκολη και δραματική όπως εξελίχθηκε αποστολή διάσωσης έφεραν εις πέρας ελικόπτερα Super Puma της 384ΜΕΔ διασώζοντας την πρακτικά τελευταία στιγμή 8 Γάλλους υπηκόους οι οποίοι επέβαιναν σε θαλαμηγό η οποία βυθιζόταν.

Η θαλαμηγός «Yogi» εξέπεμψε τα ξημερώματα σήμα κινδύνου ύστερα από εισροή υδάτων στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να πάρει επικίνδυνη κλίση. Σχεδόν ταυτόχρονα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Super Puma απογειώθηκε στις 04:57, από το αεροδρόμιο της Χίου, με σκοπό τη διάσωση των οκτώ Γάλλων υπηκόων που επέβαιναν σε αυτή.

Το υπό γαλλική σημαία σκάφος, βρισκόταν μεταξύ νήσων Σκύρου-Ψαρών (21 ΝΜ Δυτικά από το Βορειοδυτικό άκρο Ψαρών). Το Super Puma βρέθηκε στο σημείο στις 05:30. Παρόλα αυτά, δεν κατέστη δυνατή η άμεση ανάσυρση των επιβαινόντων λόγω των άκρως δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Έτσι το πρώτο ελικόπτερο αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς έπρεπε να ανεφοδιαστεί σε καύσιμα, όχι όμως πριν αντικατασταθεί από δεύτερο Super Puma που απογειώθηκε από την 130 Σμηναρχία Μάχης/στο Αεροδρόμιο της Λήμνου.

Το δεύτερο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 06:49 από τη Λήμνο για να βρεθεί λίγο αργότερα στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική θαλαμηγός αλλά και το πρώτο Super Puma. Τελικά και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος του ελικοπτέρου κατέστη δυνατή η διάσωση των 8 Γάλλων υπηκόων.

Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που επιτελούν τα 12 ελικόπτερα Super Puma της ΠΑ ιδιαίτερα στο Αιγαίο αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ποιος είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για τις αποστολές SAR μέσα στο ελληνικό FIR. Η ΠΑ. Κάτι που η Τουρκία θέτει διαρκώς υπό αμφισβήτηση.

 

 

 

Δείτε το βίντεο

Πηγή : http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=34594&Itemid=139