Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΆγιον Όρος

Πορτρέτα μοναχών του Άθω ψηφιακή καταγραφή από την Αγιορειτική Φωτοθήκη

23 Μαρτίου 2012

Πορτρέτα μοναχών του Άθω ψηφιακή καταγραφή από την Αγιορειτική Φωτοθήκη

Μια νέα ιστοσελίδα, την οποία επιμελούνται ο Ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης και ο Αντώνιος Βασιλειάδης (υπεύθυνος διαχειριστής), προβάλλει ένα μέρος της ανεκτίμητης προσφοράς της Αγιορειτικής Φωτοθήκης η οποία από το 1991 συλλέγει, διασώζει, αποκαθιστά, συντηρεί και δημοσιοποιεί φωτογραφικό υλικό που αφορά στο Άγιον Όρος.
Η αγιορειτική προσωπογραφία, η προσπάθεια συγκέντρωσης βιογραφικών και οπτικών τεκμηρίων για τους μοναχούς που εγκαταβίωσαν στο Άγιον Όρος, αποτελεί διαρκές μέλημα πολλών επιστημόνων. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τους ίδιους τους μοναχούς, τόσο πληθαίνουν και εξειδικεύονται οι γνώσεις μας για τα ιερά καθιδρύματα του Άθω.

Στην έρευνα για την αθωνική προσωπογραφία, τα φωτογραφικά πορτρέτα συνιστούν αναντικατάστατο στοιχείο, αφού συμβάλλουν στην αναγνώριση, την περιγραφή και την ταυτοποίηση του προσώπου. Η δημιουργία φωτογραφικών πορτρέτων είναι τεκμήριο που ενίσχυε την ανάγκη για επικοινωνία με τους οικείους και τους πνευματικούς αδελφούς, μεταδίδοντας τη μοναχική εικόνα του. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ανάγκης κατάρτισης μοναχολογίων και έκδοσης επίσημων πιστοποιητικών, ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Η Αγιορειτική Φωτοθήκη, στο τεράστιο φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρώσει, διαθέτει αναρίθμητα πορτρέτα μοναχών, που εγκαταβίωσαν στα ιερά καθιδρύματα. Πολλά από αυτά συνιστούν έργα τέχνης, εφάμιλλα των ευρωπαϊκών φωτογραφικών πορτρέτων της εποχής.
Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται εκατοντάδες πορτρέτα αγιορειτών μοναχών, με τις συναφείς βιογραφικές πληροφορίες που αναδεικνύει η έρευνα.

δείτε εδώ την αγιορειτική προσωπογραφία: http://athosprosopography.blogspot.com/

 

Πηγή:  http://trelogiannis.blogspot.com/2012/03/blog-post_2877.html