Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΆγιον ΌροςΓέρ. Ελισαίος ΣιμωνοπετρίτηςΟρθόδοξη πίστηΣυνεντεύξεις

Γέροντας Ελισαίος: Οι νέοι να ερευνούν ελεύθερα και επίμονα για να βρουν τον δρόμο του Θεού

3 Απριλίου 2012

Γέροντας Ελισαίος: Οι νέοι να ερευνούν ελεύθερα και επίμονα για να βρουν τον δρόμο του Θεού

του Γιώργου Θεοχάρη

Β´ΜΕΡΟΣ

Ο  Hγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας στο agioritikovima.gr σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
«Οριστικοποιήθηκαν οι διαδικασίες και άνοιξε ο δρόμος  για ένταξη κι άλλων  έργων στο ΄Αγιο  Όρος. Η Περιφέρεια κάνει καλή και συντονισμένη δουλειά», υπογραμμίζει ο ηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος σε συνέντευξή του  στο agioritikovima.gr
«Η Πολιτεία θα μας αντιμετωπίσει σεβόμενη το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους εξηγεί αναφορικά με τη φορολόγηση των εσόδων των Ιερών Μονών από τα ακίνητα. Ταυτόχρονα  καλεί τους νέους ”Να ανακαλύψουν την πνευματική τους καταγωγή και τον προορισμό τους, ώστε να καλλιεργήσουν τα έμφυτα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους χάρισε ο Θεός”.
Αναφορικά με την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ εκφράζει τις επιφυλάξεις  του ως προς τη σκοπιμότητα  της πράξης, σημειώνοντας ”Χωρίς να το θέλει κανείς, προβληματίζεται μήπως το θέμα, παρότι το ανέλαβε η δικαιοσύνη, διατηρεί ακόμη την πολιτική του σκοπιμότητα;
Και συμπληρώνει ΄΄ασπάζομαι την γνώμη όλων αυτών, και μάλιστα ειδημόνων ή δικαστικών, που μιλούν για εξώφθαλμα άδικη, υπερβολική και μεροληπτική απόφαση΄΄.
Στη συνέχεια διαβάστε τη συνέντευξη:

-Γέροντα, τι θα κάνει το Άγιο Όρος σε περίπτωση που η Ελληνική Πολιτεία επιμείνει στην μέχρι τώρα στάση της αναφορικά με τη φορολόγηση των εσόδων των Μονών από τα ακίνητα;

Το θέμα αυτό το χειρίζεται από την αρχή της επιβολής της φορολογίας η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους με ιδιαίτερη προσοχή. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να έχει ένα διάλογο εποικοδομητικό στο θέμα αυτό με την Πολιτεία, ώστε να διατηρηθεί το φορολογικό καθεστώς του Αγίου Όρους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τις διεθνείς συνθήκες, την παράδοση, την πρακτική του Άγιου Όρους και την Κοινή Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Το Άγιον Όρος δεν πιστεύει και δεν θέλει καν να σκεφτεί ότι η Πολιτεία μπορεί σ’ αυτό το θέμα να έχει διαφορετική γνώμη και να μην προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση που μας έχει υποσχεθεί. Δεν το φανταζόμαστε ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ότι δηλαδή η Πολιτεία θα αλλάξει παράδοση αιώνων. Να σημειώσουμε ιδιαίτερα εδώ ότι οι δυνατότητες του Όρους με τις τεράστιες ανάγκες μίας σχεδόν Περιφέρειας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολογία αυτή και δεδομένου ότι το Άγιο Όρος είναι μία πνευματική οντότητα, δεν μπορεί να επιτελέσει την ιστορική του αποστολή ή ακόμη και να επιβιώσει, αν δηλαδή δεν έχει μερικές διευκολύνσεις στην φορολογία και ενισχύσεις στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό άλλωστε το είχε πάντα σε όλες τις χρονικές περιόδους και υπό διάφορες κυριαρχίες.

–        Προς το παρόν δεν έχει εξαιρεθεί από το μέτρο…

Όχι δεν έχει εξαιρεθεί, αλλά είμαστε καθ’ οδόν, γνωρίζοντας και τα προβλήματα της χώρας. Δεν είμαστε ξένοι προς τα προβλήματα της χώρας. Συμμεριζόμενοι αυτά κάνουμε υπομονή, έχουμε υπομονή, ούτως ώστε να δώσουμε τα περιθώρια στην Πολιτεία να μπορέσει πραγματικά να μεταχειριστεί όπως πρέπει το Άγιο Όρος. Είμαστε σ’ αυτό το διάλογο και σ’ αυτή την κατεύθυνση.

–        Είσαστε αισιόδοξοι;

Για μας κάτω από την πρόνοια του Θεού όλα είναι αισιόδοξα, αλλά δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα μας αντιμετωπίσει σεβόμενη το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους και θα προλάβει κυρώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα και το ήθος του. Δεν έχουμε πρόθεση να μην είμαστε νομοταγείς. Αντίθετα θέλουμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε στο έργο της Πολιτείας. Αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για αισιοδοξία ή απαισιοδοξία. Είμαστε απλώς ήρεμοι.

–        Περιμένετε λοιπόν…

Αναμένουμε και περιμένουμε και έχουμε την εντύπωση και την ελπίδα ότι η Πολιτεία στο θέμα αυτό είναι σύμφωνη στην ουσία μαζί μας και έχει πεισθεί να εξετάσει το θέμα με προσοχή και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Άγιον Όρος.

–        Την ίδια αναμονή έχετε  και για το θέμα των αρχαιολογικών έργων;

Όσον αφορά την εκτέλεση των έργων; Εκεί είμαστε πιο προχωρημένοι. Έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκτέλεση έργων από το Πρόγραμμα, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεργασία με την Περιφέρεια και αφορούν αναστηλώσεις, έργα υποδομής και συντηρήσεως. Διάφορα όμως προγράμματα σημαντικά, όπως το ενεργειακό ή η πυροπροστασία, το περιβάλλον και τα απόβλητα, παρουσιάζουν εμπόδια και καθυστερούν τόσο η έγκριση των μελετών, όσο και η εκτέλεσή τους. Πάμε βήμα προς βήμα δυστυχώς και οι ευκαιρίες μπορεί να χαθούν.

”Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την εκτέλεση έργων στο Αγιο Όρος”

–        Τι φταίει, λέτε, και εμποδίζεται να προχωρήσει η εκτέλεση των έργων αυτών;

Είναι θέματα διαδικασιών, όλα θέλουν το χρόνο τους και φυσικά θέλουν οπωσδήποτε και περισσότερη ή σε βάθος μελέτη. Δεν είμαι πρόχειρος αυτή τη στιγμή για συγκεκριμένα παραδείγματα για να μπορώ ν’ απαντήσω ακριβώς στο ερώτημά σας. Είναι όμως αλήθεια ότι με τα μέχρι τώρα προβλήματα, όσον αφορά και το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα προγράμματα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, την στιγμή που υπάρχει τόση ανάγκη για ανάπτυξη, απασχόληση και απορροφητικότητα.

–        Έχουν μπλοκάρει όλα τα έργα αναστήλωσης σχεδόν στο Άγιο Όρος, έτσι δεν είναι;

Μέχρι τώρα ναι, τώρα όμως έχουν ενταχθεί μερικά. Οριστικοποιήθηκαν οι διαδικασίες πλέον και ανοίχθηκε ο δρόμος για ένταξη και άλλων. Στο σημείο αυτό, πρέπει να λέμε την αλήθεια, κύριε Θεοχάρη, η Περιφέρεια κάνει καλή και συντονισμένη δουλειά.

–        Πιστεύετε ότι όλα αυτά, έχετε την αίσθηση εσείς ως Ηγούμενος, οφείλονται σε κάποιο πολεμικό κλίμα εις βάρος του Αγίου Όρους, δηλαδή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι μέσα στην Ελληνική Πολιτεία που δεν θέλουν την πρόοδο του Αγίου Όρους και εάν ναι, τι φταίει και υπάρχει αυτό;

Δεν θέλω να το πιστεύω αυτό, δεν συντάσσομαι με τέτοιου είδους απόψεις και δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι μέρος ενός σχεδίου. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που θα διαφωνούν ιδεολογικά με τα πιστεύω και με την προοπτική του Αγίου Όρους. Αυτό όμως σε μία Πολιτεία ελεύθερη είναι φυσικό. Σέβομαι τις απόψεις των άλλων, αλλά δεν τις θεωρώ άλλοθι για την δική μας πορεία και πρόοδο.

–        Και ένα μήνυμά σας γέροντα στο σύγχρονο άνθρωπο, στους νέους ειδικά που έχουν απόλυτη ανάγκη από πνευματική τροφή και εν πολλοίς έχουν ξεφύγει από το δρόμο του Θεού, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, τι τους παροτρύνετε να κάνουν;

Να ερευνούν ελεύθερα και επίμονα για να βρουν τον δρόμο του Θεού. Να ανακαλύψουν την πνευματική τους καταγωγή και τον προορισμό τους, ώστε να καλλιεργήσουν τα έμφυτα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους χάρισε ο Θεός. Αυτό προκύπτει από την γνωριμία με την μίμηση της ζωής και πολιτείας των αγίων και εμπνευσμένων δασκάλων. Και όλα αυτά θα μεταβάλλουν προς το καλύτερο τον έλεγχο του εαυτού τους, την προσωπική τους σχέση με τον Θεό, τον συμπολίτη και τον συνάνθρωπο και εν γένει την κοινωνία.

”Είναι μία ανεπίτρεπτη προσβολή του θεσμού του Αγίου Όρους η προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ’.Χωρίς να το θέλει κανείς, προβληματίζεται μήπως το θέμα, παρότι το ανέλαβε η δικαιοσύνη, διατηρεί ακόμη την πολιτική του σκοπιμότητα;”

–        Μέσα σε όλα αυτά, κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι και για την προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ. Τι σημαίνει για το Άγιο Όρος ένας ηγούμενος να οδηγείται στη φυλακή;

Προσωπικώς ασπάζομαι την γνώμη όλων αυτών, και μάλιστα ειδημόνων ή δικαστικών, που μιλούν για εξώφθαλμα άδικη, υπερβολική και μεροληπτική απόφαση. Δεν αντέχει στην κοινή λογική. Η γνώμη του Εισαγγελέως δεν ελήφθη καθόλου υπόψη, την οποία δέχεται κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος. Χωρίς να το θέλει κανείς, προβληματίζεται μήπως το θέμα, παρότι το ανέλαβε η δικαιοσύνη, διατηρεί ακόμη την πολιτική του σκοπιμότητα; Είναι μία ανεπίτρεπτη προσβολή του θεσμού του Αγίου Όρους. Όλο αυτό το διάστημα συμμετέχουμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία και τον πόνο της Αδελφότητας. Προπαντός είμαστε στο πλευρό του Γέροντα και του συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτή την σκληρή δοκιμασία, αλλά και γενικά σ’ αυτή τη διαδρομή που θα διανύσει για την επίλυση όλου αυτού του θέματος. Επιστρέφω λοιπόν σ’ αυτό το θέμα που ανέφερα και προηγουμένως. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Το κοινό δημόσιο συμφέρον υπηρετούμε όλοι. Στο κοινό καλό εργαζόμαστε όλοι. Μία καλή συνεννόηση, μια ας το πούμε έτσι, αντικειμενική προσέγγιση της αλήθειας πάνω σ’ αυτό το θέμα πιστεύω ότι θα είχε λύσει τα προβλήματα και δεν θα είχαμε αυτόν τον σκανδαλισμό και την ταραχή, που έφερε αυτό το θέμα στην ελληνική κοινωνία.

–        Ευχαριστώ γέροντα, να είστε καλά την ευλογία σας, ευχαριστώ πολύ, χάρηκα ιδιαιτέρως.
Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη δόθηκε προ διμήνου.

 

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/agnea/5804-geliaios-oi-neoi-na-ereunoun-eleuthera-kai-epimona-gia-na-broun-ton-ntromo-tou-theou