Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Παρουσιάστηκε το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012

29 Μαΐου 2012

Παρουσιάστηκε το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012

Ένα καράβι που καθώς σαλπάρει μετατρέπεται σε περιστέρι είναι το λογότυπο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE). Πρόκειται για το καράβι/πουλί που απεικονίζεται στο λογότυπο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE, το οποίο αποκαλύφθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, συμβολίζοντας το όραμα της κυπριακής Προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο φιλόξενη, πιο κοντά στους πολίτες της, τους γείτονές της και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

Η τελετή παρουσίασης του λογότυπου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Filoxenia, στη Λευκωσία.

Μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια

Σε μήνυμά του στην τελετή παρουσίασης του λογότυπου της κυπριακής Προεδρίας, το οποίο διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της EE από την Κύπρο για πρώτη φορά αποτελεί μια πολύ σημαντική για τη χώρα και το λαό μας ευθύνη, αλλά και τιμή.

«Σε όλη τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουμε ακόμα πιο ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενισχύοντας την εικόνα μας ως ισότιμου, αξιόπιστου και υπεύθυνου κράτους μέλους.

Κυρίως, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ως έντιμος διαμεσολαβητής, στη διαμόρφωση και τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών προς όφελος του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως σε όλη αυτή την προσπάθεια έρχεται να συμβάλει, ως ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας, το λογότυπο της κυπριακής Προεδρίας, εξηγώντας πως καθώς το λογότυπο της εκάστοτε Προεδρίας αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής, έτσι και η Κύπρος επέλεξε ένα λογότυπο που απεικονίζει με σαφήνεια και καλαισθησία το χαρακτήρα της ως προεδρεύουσας χώρας και αντανακλά τα μηνύματα που θέλει να μεταφέρει τόσο στους εταίρους της όσο και παγκοσμίως.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «με πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της πρόκλησης που έχει ενώπιον της, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την εντατική προσπάθεια, τόσο στο διάστημα που απομένει μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας όσο και στη διάρκειά της, για να αποδειχθεί η Κύπρος αντάξια της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της ΕΕ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συλλογικά και συντονισμένα, η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ξαναδώσει ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ομιλία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη

Σε ομιλία του κατά την τελετή παρουσίασης του λογότυπου, ο Υφυπουργός Προεδρίας νια Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καράβι που κινείται σε μια πορεία προς την Ευρώπη και «καθώς σαλπάρει γίνεται πουλί, οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και αγγελιαφόρος του μηνύματος που θέλουμε να μοιραστούμε με τους εταίρους μας.

Του οράματος για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο φιλόξενης, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και για τους γείτονές της, προσηλωμένης στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ανέφερε πως το λογότυπο της κυπριακής Προεδρίας εκφράζει «εύγλωττα αλλά και λιτά το χαρακτήρα της Κύπρου ως προεδρεύουσας χώρας, σε μια γλώσσα οικεία και κατανοητή από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε πως το χρώμα του καραβιού/πουλιού είναι το μπλε της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ τα χρώματα στα τρία ιστία του είναι το χάλκινο και το πράσινο.

Χρώματα εμπνευσμένα από τη σημαία μας και την ηλιόλουστη, κατάσπαρτη από ελαιόδεντρα κυπριακή γη που κάποτε ανέβλυζε χαλκό και το γαλάζιο της θάλασσας και του καθαρού φιλόξενου ουρανού που γίνεται σκέπη για μια αρμονική συμβίωση μεταξύ των λαών, αλλά και ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Πρόσθεσε πως το νέο ταξίδι που αρχίζει σήμερα «αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και μια καταλυτική ευκαιρία για να εδραιώσει η Κύπρος περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Το λογότυπο της κυπριακής Προεδρίας αποτελεί έμπνευση και δημιουργία της κοινοπραξίας Partners, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη της οπτικής ταυτότητας της Προεδρίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση επιλέχθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε στο κοινό το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

 

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, Λευκωσία – Κύπρος