Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

5 Ιουνίου 2012

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μοναδικό κρατικό μουσείο για τη φωτογραφία στην Ελλάδα, θεσμοθετήθηκε το 1997. Το Δεκέμβριο του 2001 το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στεγάστηκε στον πρώτο όροφο της Αποθήκης A’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της αποστολής του στοχεύει σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας. Τη διεύθυνση του Μουσείου έχει αναλάβει από το 2005 ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Συλλογές – Αρχεία – Ψηφιοποίηση
Οι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Στα αρχεία του που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1890-1980 περιλαμβάνονται έργα των Σωκράτη Ιορδανίδη, Γιάννη Στυλιανού, Δημήτρη Λέτσιου, τμήμα των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα και της Νelly’s, ενώ το Μουσείο είναι και θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του Fred Boissonnas, το οποίο ανήκει στον ΟΠΕΠ. Οι συλλογές του, που αποκτήθηκαν με αγορές και δωρεές, καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1970 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν περισσότερα από 2.000 φωτογραφικά έργα από 200 δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ψηφιοποίηση της φωτογραφικής συλλογής και των αρχείων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε σε μια πιο συστηματική βάση με την οικονομική αρωγή του προγράμματος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», του Γ΄ Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης (προσκλήσεις 65, 78, 172). Στο πλαίσιο αυτό ψηφιοποιήθηκαν τα αρχεία της μόνιμης συλλογής του, καθώς και μέρος των αρχείων του.

Εκθέσεις – Εκθεσιακοί κύκλοι
Στις δράσεις του ΜΦΘ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η διοργάνωση εκθέσεων και εκθεσιακών κύκλων, η φιλοξενία παραγωγών και η διακίνηση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

PhotoΒiennale (www.photobiennale.gr)
Το Μουσείο κάθε δύο χρόνια διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας PhotoΒiennale, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της εικοσαετούς Φωτογραφικής Συγκυρίας, παρουσιάζοντας περισσότερες από  50 εκθέσεις σε διαφορετικούς χώρους σε ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και διοργανώνοντας τους τομείς των portfolio reviews με τη συμμετοχή ειδικών της φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, των βραβείων (βραβείο Cedefop/ ΜΦΘ, βραβείο Pilsner Urquell), masterclasses, ημερίδες, workshops και παράλληλα γεγονότα. Στο πλαίσιο της PhotoΒiennale παρουσιάζονται και εκθέσεις του Μουσείου σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το διεθνές κύρος του θεσμού πιστοποιείται και από την ένταξή του στο διεθνές δίκτυο  φωτογραφικών φεστιβάλ Festival of Light (στο οποίο συμμετέχουν 27 φεστιβάλ φωτογραφίας από 20 χώρες από όλο τον κόσμο http://www.festivaloflight.net/).

Εκδόσεις 
Η εκδοτική δραστηριότητα του ΜΦΘ αριθμεί περισσότερες από 35 εκδόσεις καταλόγων εκθέσεων, καθώς και περισσότερες από εξήντα αφίσες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, το ΜΦΘ εκδίδει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις που πραγματοποιεί κάθε περίοδο.

Παράλληλες δράσεις – Εκπαιδευτικά προγράμματα
Το ΜΦΘ πραγματοποιεί παράλληλες εκδηλώσεις και σε συνεργασία με άλλους φορείς, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου όπως είναι ο κύκλος συζητήσεων «Λέξεις και Εικόνες στο Μουσείο».

————————————————————————————————–
Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00,
Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00

Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις)
.
——————————————————————————–

Ιστορική Αναδρομή

 
1987 Ιδρύεται με ιδιωτική πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη από τους Άρι Γεωργίου, Γιώργο Βανίδη, Απόστολο Μαρούλη, το Ελληνικό Μουσείο Φωτογραφίας. Δημιουργείται μια πρώτη φωτογραφική συλλογή η οποία και αποτελεί τον πυρήνα για την ίδρυση ενός μελλοντικού Μουσείου Σύγχρονης Φωτογραφίας.

1988 Ιδρύεται από τον Άρι Γεωργίου η Photosynkyria, ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο θεσμός κληροδοτείται στο μετέπειτα θεσμοθετημένο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το 2000. Έως το 2006 το Διεθνές Φεστιβάλ πραγματοποιούνταν κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Απρίλιο, παρουσιάζοντας 30 εκθέσεις ετησίως. Το 2008 το φεστιβάλ μετεξελίσσεται σε PhotoBiennale, μετακυλίεται χρονικά την άνοιξη (Απρίλιο – Μάιο ) και αλλάζει δομή και περιοδικότητα.

1995 Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη ( Ο.Π.Π.Ε.Θ.1997) με στόχο την ίδρυση Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη προχωρά στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον Γιώργο Κατσάγγελο.

1997 Θεσμοθετείται το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το νόμο 2557/97. Το Μουσείο διοικείται από τον Διευθυντή, διορισμένο από τον Υπουργό Πολιτισμού με τετραετή θητεία και εποπτεύεται από πενταμελή Εφορεία.

1998 Με πρώτο διευθυντή τον αρχιτέκτονα και φωτογράφο Άρι Γεωργίου ξεκινά η συγκρότησή του.

2001 Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Αποθήκης A’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και με ειδική ρύθμιση του Νόμου 2947/ 2001 διέπεται από νομικό καθεστώς διαχειριστικής, οικονομικής, λειτουργικής και οργανωτικής αυτοτέλειας.

2003 Διορίζεται διευθυντής ο καθηγητής των Α.Τ.Ε.Ι. Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων κ. Κωστής Αντωνιάδης.

2005 Αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μουσείου ο κ. Βαγγέλης Ιωακειμίδης, επιμελητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου.

 

Πηγή: http://www.thmphoto.gr/