Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αντίθεση Βαρθολομαίου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε Τζαμί

18 Αυγούστου 2012

Αντίθεση Βαρθολομαίου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε Τζαμί

Τραπεζούντα, των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, της Κομνήνειας περιόδου,που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής μεταβάσεως του στον Πόντο.

Επισκεπτόμενος εθιμοτυπικώς τον δήμαρχο της Ματσούκα, Ερτογρουλ Γκεντς, μετά την τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ρωτήθηκε από τούρκους δημοσιογράφους αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς ο οποίος  προανήγγειλε την λειτουργία του Μουσείου του Ναού της Αγίας Σοφίας ως Τζαμιού. 

«Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας (Τραπεζούντας) δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει την λειτουργία της ως μουσείο. Και σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος κοινοτάρχης υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια».

Στο σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του Κοινοτάρχη Ζεκί Μπαϊταρ (Zeki Baytar), που στην περιοχή του βρίσκεται ο Ναός και ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα – απειλώντας ακόμα και με ξεσηκωμό-  σε μια τέτοια προοπτική.“Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα Τζαμιά και κατόπιν αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να γίνει και η αγία Σοφία”, υπενθύμισε τα λόγια του Κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Όμως τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική(σ.σ. σκοπιμότητα) σε αυτό το θέμα», έσπευσε να συμπληρώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εάν η αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας. Εάν όμως συνεχίσει να παραμένει ως μουσείο θα προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, την Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, θα υπάρχει και ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού. Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα ότι είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ναό της Αγίας Σοφίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ της Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν τις εξελίξεις και τις δηλώσεις που γίνονται για το ζήτημα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Πέτρος της Εκκλησίας της Γεωργίας καθώς και κληρικοί από την Πόλη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=10168