Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν έσβησε η Ίμβρος

24 Αυγούστου 2012

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν έσβησε η Ίμβρος

«Η Ίμβρος έχει μέλλον και δεν έσβησε οριστικώς από τον χάρτη της Ρωμιοσύνης. Έτσι πιστεύουμε όλοι, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, τους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου.

Στην πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευχή «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας, να θυμούνται πάντοτε και να βοηθούν το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί».

Απευθυνώμενος προς τους Ιμβρίους αλλά και προς τους φίλους του νησιού οι οποίοι κατέκλυσαν τον ναό, αναφέρθηκε στις προσπάθειές τους. «Βλέπουμε τους αγώνες τους στα ευρωπαϊκά όργανα, βλέπουμε την κατανόηση που αυτά επιδεικνύουν για τα απαράγραπτα δίκαια της Ίμβρου όπως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτά τα εφόδια και τα εχέγγυα δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια για χορήγηση άδειας από τις τουρκικές αρχές για την επαναλειτουργία ενός ελληνικού μειονοτικού σχολείου, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα.

 

Πηγή: http://news.princeoliver.com/2012/08/23/greece/603782/patriarhis-vartholomaios-den-esvise-i-imvros/#.UDZL30gYopg