Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο Φράγμα Θέρμης ο Πέτρος Γαϊτάνος: Αχ ! Ανατολή… «Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή»

10 Σεπτεμβρίου 2012

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο Φράγμα Θέρμης ο Πέτρος Γαϊτάνος: Αχ ! Ανατολή… «Συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή»

Συμμετέχουν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ

Ειδική συμμετοχή: Γρηγόρης Βαλτινός

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κοτσίνης

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ

Με τη συμμετοχή ορχήστρας που θα αποτελείτε από 10 παραδοσιακούς κορυφαίους σολίστες μουσικούς της χώρας μας , ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ερμηνευτές – καλλιτέχνες, ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ, αυτό το καλοκαίρι μεταξύ άλλων παρουσιάζει σε διάφορες περιοχές της χώρας μια παράσταση -συναυλία αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή που φέτος κλείνει 90 χρόνια από τότε ( 1922-2012 ).

Το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό από επιλογές με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια. Τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη με έμφαση στις περιοχές, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Αιγαίο, Πόλη, Θράκη, Πόντο και Μακεδονία. Επίσης με τραγούδια του 20ου αιώνα που γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, ( Καλδάρας, Πυθαγόρας ) όπως και με κάποιους ύμνους ( Τη Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν την πνευματική ματιά της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξης κληρονομιάς. Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα προβληθούν βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια .

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο Πέτρος Γαϊτάνος στις εμφανίσεις του δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα αμεσότητας που εκτοξεύει τις βραδιές σε ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός, παρουσιάζει τις συναυλίες του σε μορφή παράστασης, ενώ σύντομα κατεβαίνει από τη σκηνή και γίνεται ένα με τον κόσμο που τον αγαπάει σταθερά, δυνατά και διαχρονικά. Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει αλλάξει με τις εμφανίσεις του την έννοια και τη λειτουργία των συναυλιών.

Σκοπός αυτης της συναυλιας, του Πέτρου Γαϊτάνου, είναι να θυμίσει και να τιμήσει τις περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, να αναδείξει την πολιτισμική προσωπικότητα των Ελλήνων, τη μακραίωνη ιστορία των περιοχών αυτών και την οδυνηρή καταστροφή που δέχτηκαν στα γεγονότα του 1922. Με στίχους και μουσικές που φτιάχτηκαν αιώνες τώρα από τους Έλληνες της ευρύτερης Ρωμιοσύνης, μέσα από την καθημερινή, αλλά και την αιώνια διάθεσή τους να ενταχθούν στο άξιο, που εμπνέεται από τη σταθερή πίστη τους στις έννοιες του Γένους και της Ορθοδοξίας.

Η εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με τη μορφή συναυλίας – παράστασης. Θα πραγματοποιηθεί την τεταρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο συναυλιακό χώρο στο Φράγμα της Θέρμης.

Μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο συμμετέχουν , ο σπουδαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης και η Αρετή Κετιμέ που με τη γλυκιά φωνή της θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της τραγούδια των αλύτρωτων πατρίδων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ο σπουδαίος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος θα διαπεράσει τη συναυλία- παράσταση με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, σε μορφή μονόλογου και αφηγήσεων πρώτου προσώπου, παρουσιάζοντας κείμενα προσφύγων βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα από προσφυγικά διηγήματα.

Τέλος στη συναυλία – παράσταση συμμετέχουν 4 μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και μεγάλη παραδοσιακή μεικτή χορωδία, συνολικά περίπου 300 συντελεστές επί σκηνής!

Την συναυλία οργανώνει η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης ενώ όλα τα έσοδα θα διατεθούν στις ιεραποστολές των Μητροπόλεων Νέας Ζηλανδίας και Μαδαγασκάρης.

Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα που θα χορέψουν σκοπούς ανά περιοχές :

Μικρά Ασία: Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης, υπό τη διδασκαλία της Ντάνας Τικτοπούλου.

Θράκη: Σύλλογος Μανδριτσιωτών –Θρακιωτών Θέρμης, υπό τη διδασκαλία του Στέλιου Ανθόπουλου.

Πόντος: Σύλλογος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης ΄΄ Ακρίτες του Πόντου.

Μακεδονία: Εταιρεία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδη.

Νησιά: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουν οι παραδοσιακές Χορωδίες:

Δημοτικού Ωδείου Αμπελοκήπων – Μενεμένης & Δενδροποτάμου

Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου – Κορδελιού

Νεανικής εστίας Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Επταλόφου

Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Πολύκαστρου Κιλκίς

Υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τσάμη.

Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Πέτρος Γαϊτάνος – Γρηγόρης Βαλτινός

Φράγμα Θέρμης

Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία

Ώρα έναρξης: 21:00,

Τηλ: 6989939594

Εισητηριο θεάματος: 10€, Προπωληση: 8€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

ΕΝΤΕΧΝΟΝ,( Ιω. Δέλλιου 4, Πλατεια Συντριβανιου, τηλ: 2310 280553)

ΣΑΡΩΘΡΟΝ, (Κατουνη 17, Λαδαδικα, τηλ: 2310 538282)

ΠΟΛΙΣΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (ωρες λειτουργιας: 09:00 – 15:00)

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού Ιερεύς Θεόδωρος Χαραλαμπίδης, Τηλ. 2310574019, 2310761473

Καπέλα Boneli Αγίας Σοφίας 35 Κέντρο, 2310263859

Κατάστημα Ιερατικών Ορθόδοξος Παράδοσις Φιλίππου 59 Κέντρο, Τηλ. 2310238320

Ζαχαροπλαστείο Τρίγωνα Θέρμης Ταμβάκη 24 Θέρμη, Τηλ. 2310466275

Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης Νικ. Πλαστήρα 65 Τηλ 2310301784

Επικοινωνία προβολή (Για συνεντεύξεις, φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά): Pr communication Μαρία Φυντανίδου 6989939594, [email protected]

Οργάνωση – επιμέλεια παραγωγής: “Συναύγεια Art View” Βίκυ Παρασκευοπούλου 6981079596, [email protected]