Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Οι Ταξιάρχες της Σιγής και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

25 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Ταξιάρχες της Σιγής και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

κείμενο-φωτογραφίες: Π.Α.Ανδριόπουλος

Στους Ταξιάρχες της Σιγής. Ανάμεσα σε Μουδανιά και Τρίγλια. Μια εκκλησιά σε καλεί να σταματήσεις και να προσκυνήσεις. Τα ερείπια, τα χαλάσματα, τις φθαρμένες τοιχογραφίες, το χορταριασμένο έδαφος, σαν στολίδι φυσικό θαρρείς…
Οι των ουρανίων στρατιών αρχιστράτηγοι με θωρούν μέσα απ’ τις ξεθωριασμένες εικόνες τους… Σιγώ… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την καθαρότητα της ιστορίας, που δεν παίζει. Είναι αμείλικτη!Η ελληνική μαρμάρινη επιγραφή στην επιβλητική θύρα σε αφήνει ενεό: “Είπεν ο Κύριος, εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστέ εάν αγάπην έχετε εις αλλήλοις”, 1862.
Έχουν περάσει 150 χρόνια από τότε. Οι Ρωμιοί της Σιγής εκδιώχθησαν με σφαγή!

Οι Ταξιάρχες παραδόθηκαν στην λήθη…Μα όχι στην κατάρρευση! Εκεί είναι ακόμα οι Αρχάγγελοι! Φυλάνε τα μνήματα, τις μνήμες, τις στράτες που σημαδεύτηκαν από τα πατήματα των Ρωμιών.Εκεί είναι οι Αρχιστράτηγοι! Με τα μάτια τους σκαμμένα. Και τα άυλα σώματά τους επιχωματωμένα. Μα ως λειτουργικά πνεύματα μάς νεύουν τρυφερά προς το δείπνο της βασιλείας.
Μας αναγκάζουν να εισέλθουμε! Και δεν μπορούμε να αντισταθούμε, έτσι θαμπωμένοι καθώς είμαστε απ’ το κάλλος τους.
Εκεί στη Σιγή της Μικρασίας… Όπου επισκιάζει η χάρις τους!
Αυτά έγραφα στην Ιδιωτική Οδότον Απρίλιο του 2009, οπότε και αξιώθηκα να προσκυνήσω στον ναό  των Ταξιαρχών, εκεί ανάμεσα Μουδανιά και Τρίγλια…

Και να που τώρα, Σεπτέμβριος 2012, υπεγράφησαν τα συμβόλαια αγοραπωλησίας! Ύστερα από αγώνα πέντε ετών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγόρασε έναντι 400.000 δολαρίων τον ναό των Ταξιαρχών. Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, μετέβη στον ναό των Ταξιαρχών και παρέλαβε τα κλειδιά του ερειπωμένου ναού.
«Το συντομότερο δυνατόν θα αρχίσουν οι εργασίες συντηρήσεως και αποκαταστάσεως αυτού το μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή κληρονομιά όλων μας» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος στην εφημερίδα «Ραντικάλ».
Οι Ταξιάρχες της Σιγής ως αρχάγγελοι ειρήνης σαλπίζουν την παντοδυναμία του Κυρίου. Αυτού που οικονόμησε τη σωτηρία του ναού των αρχαγγέλων του!

Περισσότερα για τον ναό και την αγορά του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δείτε εδώ.