Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Με τιμές έγινε δεκτός ο Πατριάρχης στη Σιάτιστα (ΦΩΤΟ+VID)

10 Νοεμβρίου 2012

Με τιμές έγινε δεκτός ο Πατριάρχης στη Σιάτιστα (ΦΩΤΟ+VID)

Με τιμές έγινε δεκτός το απόγευμα στη Σιάτιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 Στην είσοδο της πόλης τον ανέμεναν παραδοσιακοί καβαλάρηδες, οι οποίοι τον συνόδευσαν μέχρι και το προαύλιο του δημαρχείου, όπου τον υποδέχτηκαν ο τοπικός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος και άλλοι μητροπολίτες της Δ.Μακεδονίας, η δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, δήμαρχοι της περιοχής και πλήθος κόσμου. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Ο κ. Βαρθολομαίος χαιρέτισε τους πιστούς στο προαύλιο του δημαρχείου και μεταξύ άλλων έπλεξε το εγκώμιο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Παύλου υπογραμμίζοντας, ότι μέσα σε αυτή την περίοδο της «γενικής κρίσης» επιτελεί «έργο παρακλήσεως και πνευματικής καθοδηγήσεως του λαού» και «δε χαϊδεύει τα αυτιά του», αλλά τον «διορθώνει» και τον «οικοδομεί».

 

«Με συγκίνηση πληροφορούμεθα την αθόρυβον, αλλά ουσιαστική και θεοφιλή εργασία σας εις τον λαόν, με το στιβαρόν και πατερικόν λόγον σας, ο οποίος «δε χαϊδεύει τα αυτιά του», κατά τη λαϊκήν έκφρασιν, αλλά τον στηρίζει, τον οικοδομεί, τον επιτιμά, τον διορθώνει και ούτω γλυκαίνει την καρδία του» επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η πραγματική αιτία της κρίσης «είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και όχι οικονομική», λέγοντας ότι «προ της υλικής χρεοκοπίας προηγήθη η πνευματική» και «τώρα υφιστάμεθα τας τραγικές συνέπειας αυτής της πορείας, δίχως Θεόν, η οποία οδηγεί προς την καταστροφή». Πρόσθεσε, ότι διέξοδος είναι η μετάνοια και η επιστροφή στον Χριστό και την εκκλησία του.

«Η επίσκεψη σας στην πόλη της Σιάτιστας και στην Ελλάδα γενικότερα, κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε αποτελεί ηθική ενίσχυση, μας δίνει δύναμη και κουράγιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε με υπομονή την μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση διέρχεται ο λαός μας» υπογράμμισε καλωσορίζοντας και προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου.

Αργότερα τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου, παρουσία των αρχών.

Η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στη Σιάτιστα συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης, που εορτάζει αύριο.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει αύριο το πρωί τη Θεία Λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Σιάτιστα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, επισκεπτόμενος εκκλησιαστικά ιδρύματα, αρχοντικά και διατηρητέα της πόλης, το παλαιό Επισκοπείο του Σισανίου, ενώ το Σάββατο θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο κτίριο της μονής Αγίου Αθανασίου Εράτειρας και θα επισκεφθεί τη μονή Μικροκάστρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αύριο μετά τη Θεία Λειτουργία θα αναχωρήσει από τη Σιάτιστα για να συμμετάσχει στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της μητρόπολης Λαγκαδά.

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

Πηγή:romfea.gr