Θαύματα και θαυμαστά γεγονόταΟρθόδοξη πίστη

Ανασκαφές στο εκκλησάκι του “Αγίου Νηπίου”

10 Νοεμβρίου 2012

Ανασκαφές στο εκκλησάκι του “Αγίου Νηπίου”

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον αρχαιολόγο του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργο Φιλοθέου μετέβη στην κοινότητα Γιόλου για να αρχίσει ανασκαφές σε εκκλησάκι της κοινότητας που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νηπίο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γ.Γ. της Οικολογικής Οργάνωσης Άνθρωπος και Περιβάλλον και μέλος του κοινοτικού συμβουλίου Γιόλου, Ευγένιος Νεοφύτου.

Ο κ Νεοφύτου που χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Τμήματος Αρχαιοτήτων να προχωρήσει σε ανασκαφή, ανέφερε πως το εκκλησάκι είναι από τα παλαιότερα της περιοχής.

Ο Άγιος Νέπιος πρόσθεσε, τιμάται στην κοινότητα της Γιόλου και είναι ο Άγιος που σύμφωνα με την παράδοση δίνει την δυνατότητα στα νήπια να περπατούν.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην κοινότητα Γιόλου υπάρχουν και άλλα παλαιά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Μάρκο, στην Αγία Ειρήνη, στον Άγιο Αρκάδιο, και στον Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, την Ανοιξη εντοπίστηκαν στο χωριό Γιόλου της Πάφου τα ερείπια του πρώτου ναού στην Κύπρο που κτίστηκε στη Μνήμη του Αποστόλου Μάρκου .

Τα Ερείπια βρέθηκαν κατά την διάρκεια εργασιών που διεξήχθησαν για την ανέγερση Παρεκκλησιού προς τιμήν του Αποστόλου Μάρκου σε περιοχή που, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε κάποτε εκκλησία. Σύμφωνα με τον κ Νεοφύτου, υπάρχουν επίσης μαρτυρίες ότι ο Απόστολος Μάρκος επισκέφτηκε το χωριό της Γιόλου.

Πηγή:onlycy.com