Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓέρ. Εφραίμ Βατοπαιδινός

“Η απελευθέρωση του Αγίου Ορους θα πρέπει να εμπνέει όλους τους νεότερους”

14 Νοεμβρίου 2012

“Η απελευθέρωση του Αγίου Ορους θα πρέπει να εμπνέει όλους τους νεότερους”

Μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης

Ο μοναχός Μωυσής ο Αγιορείτης, μιλάει αποκλειστικά στο «Αγιορείτικο Βήμα» για την επέτειο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση του Αγίου Ορους, η οποία θα εορταστεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, 14 και 15 Νοεμβρίου (1η και 2η Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο).

”To Άγιο Όρος εορτάζει στις 2 Νοεμβρίου του 2012 τη συμπλήρωση εκατονταετίας από της απελευθερώσεως του από τον τουρκικό ζυγό.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1912, ο ελληνικός στόλος εισήλθε στο λιμενίσκο της Δάφνης, απ’ όπου κατήλθαν Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στις Καρυές του Αγίου Όρους. Για το Άγιο Όρος, η τουρκική δουλεία διήρκεσε περισσότερο από 4 αιώνες και ασφαλώς και βεβαίως δημιούργησε τεράστια προβλήματα”. εξηγεί ο γέροντας Μωυσής.

Και συνεχίζει :‘Την ίδια ημερομηνία, 2 Νοεμβρίου του 2012, θα πραγματοποιηθεί ολονύκτιος αγρυπνία στον Πάνσπεπτον Ιερόν Ναόν του Πρωτάτου, όπου η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Άξιον Έστι, με την παρουσία Αρχιερέων, όλων των Ηγουμένων του Αγίου Όρους, των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών και πλήθος πατέρων και προσκυνητών.

Ο αρχηγός του ελληνικού ναυτικού θα τιμηθεί δια παρασήμου υπό της Ιεράς Κοινότητος για την προσφορά του αειμνήστου προκατόχου του, του μεγάλου δώρου του Θεού, της θείας ελευθερίας.

Δεν πρόκειται για ένα απλό ιστορικό γεγονός, αλλά για μεγάλης σημασίας υπόθεση, η οποία θα πρέπει να εμπνέει όλους τους νεοτέρους.

Κατά την ως άνω αγρυπνία, θα μνημονευθούν και όλοι οι δυστυχούντες συμπατριώτες μας.

Ευχόμεθα ο Θεός δια των πρεσβειών της Θεοτόκου να ενισχύει όλους στις οδούς της ελευθερίας, της ειρήνης και της πνευματικής προόδου”.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Με την έλευση της φρεγάτας «Σαλαμίς», στο λιμάνι της Δάφνης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου (1 Νοεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο), αρχίζουν οι εκδηλώσεις στην Αθωνική Πολιτεία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει υποδοχή της φρεγάτας, στην οποία θα επιβαίνει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, στο λιμάνι της Δάφνης, από την Ιερά Επιστασία και στη συνέχεια υποδοχή των μελών της φρεγάτας από την Ιερά Κοινότητα, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το βράδυ της Τετάρτης θα τελεστεί αγρυπνία στο ναό του Πρωτάτου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την επομένη θα τελεστεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Καρπάθου Αμβροσίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του μητροπολίτη Ελασσόνας Βασιλείου και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Την Πέμπτη, βασική ημέρα των εορτασμών θα γίνει δοξολογία στο ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας, με τη συμμετοχή των 20 ηγουμένων και των 20 αντιπροσώπων. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ο αρχηγός ΓΕΝ και θα του επιδοθεί αναμνηστικός πίνακας, που έχει φιλοτεχνηθεί από μέλη της Ιεράς Κοινότητας και απεικονίζει το θωρηκτό Αβέρωφ. Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα και ακολούθως οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι θα μεταβούν στο «Σαλαμίς», όπου θα τελεστεί αγιασμός και θα υπάρξει ρίψη 21 κανονιοβολισμών.

Εξάλλου, στις 24 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέση για τον πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους.

Για τον εορτασμό της επετείου στον αρχηγό του ΓΕΝ και σε άλλους επισήμους θα επιδοθούν αναμνηστικές πλακέτες, ενώ έχουν εκδοθεί και διάφορα βιβλία για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση.

Φως στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αναμένεται να ρίξει το Ζ’ Διεθνές Συνέδριο της Αγιορείτικης Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Απελευθέρωσης» που θα διεξαχθεί από 23 έως 25 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στις 2 Νοεμβρίου 1912, ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», κατευθύνεται προς το Άγιον Όρος, όπου γίνεται αποδεκτός με κωδωνοκρουσίες στις οποίες απαντά με 21 κανονιοβολισμούς. Ύστερα από αιώνες σκλαβιάς, το Άγιον Όρος απελευθερώνεται.

Πηγή:agioritikovima.gr