Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πούλησε το ολυμπιακό της μετάλλιο για να σώσει τη ζωή 4χρονης

14 Νοεμβρίου 2012

Πούλησε το ολυμπιακό της μετάλλιο για να σώσει τη ζωή 4χρονης

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι ο αθλητισμός έχει εμπορικοποιηθεί και δεν προσφέρει πλέον αξίες όπως το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», τη τιμιότητα, τη δικαιοσύνη, την ευγενή άμιλλα, την ομαδικότητα, την συνεργασία, εντούτοις υπάρχουν ακόμα αθλητές, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα ζωής, μηνύματα ανθρωπιάς και μπορούν να ασκήσουν τη δύναμη της επιρροής τους στον κόσμο, και ιδιαίτερα στους νέους, να προάγουν τη διεθνή συνεργασία.

Μία τέτοια αθλήτρια, είναι και η Πολωνή, χάλκινη Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο windsurfing (RS-X), Zofia Klepacka, η οποία δημοπράτησε το μετάλλιο της για να βοηθήσει ένα 4χρονο κοριτσάκι, την Zuzia Bobinska, η οποία πάσχει από την κυστική ίνωση (cystic fibrosis) ή αλλιώς ινοκυστική νόσο.

Το 4χρονο κοριτσάκι, το οποίο ήδη έχει υποβληθεί σε αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, φιλοξένησε πρόσφατα στην Κύπρο, μαζί με την μητέρα της, την Πολωνή αθλήτρια και Πολωνούς δημοσιογράφους, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Η Zofia Klepacka εδώ και αρκετά χρόνια έρχεται για προπόνηση στην Κύπρο και ο ΚΟΤ, αναγνωρίζοντας την αξία και τις ικανότητες της αθλήτριας, αλλά και τη συνεργασία του μαζί της τόσο για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό όσο και για αύξηση των επιπέδων αναγνώρισης της Κύπρου στη χώρα της, την τίμησε κατά την επίσκεψη της στην χώρα μας, σε μία λιτή τελετή.

Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Πολωνή αθλήτρια μιλά για τα μελλοντικά της σχέδια, για την Κύπρο, για την ανθρωπιστική της πράξη να δημοπρατήσει το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο για να σωθεί η ζωή ενός μικρού αγγέλου.

Ερωτηθείσα για τα σχέδια της στη μετά των Ολυμπιακών Αγώνων εποχή, η Zofia Klepacka είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν και θα συζητήσει με την ομάδα της και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσει με το windsurfing ή θα ασχοληθεί με το kitesurfing.

Ήδη, είπε, κάνει προπόνηση και στο kitesurfing. Στην αρχή, συνέχισε, ξεκίνησε «για πλάκα» το kitesurfing, αλλά αν αποφασιστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF) ότι το kitesurfing θα συμπεριλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, τότε θα προπονείται στο συγκεκριμένο άθλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Πολωνή αθλήτρια είπε ότι στην Κύπρο έρχεται για προπόνηση με την ομάδα της τρεις φορές το χρόνο τουλάχιστον, αλλά έρχεται και άλλες φορές από μόνη της.

Πρόσθεσε ότι το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα έρθει και πάλι στην Κύπρο για να προπονηθεί με το kitesurfing.

Σημείωσε ότι αν αποφασιστεί ότι το kitesurfing θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε σκέφτεται να έρθει να μείνει στην Κύπρο μέχρι τον Μάρτη.

Όπως είπε, την προετοιμασία της, την κάνει στη Λεμεσό και στην Αγία Νάπα, η οποία είναι ιδανική για τα σπορ. Στην Λεμεσό, συνέχισε, κάνει προπόνηση κοντά στο ξενοδοχείο St. Raphael, το οποίο έχει βάση για τα windsurfing και είναι ο ιδανικότερος τόπος για προπόνηση.

Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που την έκανε να διαλέξει την Κύπρο, ως τον καταλληλότερο τόπο προπόνησης, η Zofia Klepacka είπε ότι η Κύπρος διάλεξε εκείνην.

Κατ’ ακρίβεια, είπε, οι Κύπριοι είχαν δει το ταλέντο της όταν ήταν ακόμα μικρή και αυτή η ιστορία διαρκεί εδώ και εφτά χρόνια και είχαν δίκαιο, όπως ανέφερε.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι ιδανικός τόπος για να κάνει windsurfing και kitesurfing και διερωτήθηκε γιατί οι Κύπριοι δεν κάνουν αυτό το σπορ.

Όλο το χρόνο, είπε, μπορούν να κάνουν προπόνηση. Ανέφερε, επίσης, ότι Πολωνία και Κύπρος είναι μόνο μερικές ώρες με αεροπλάνο και ότι οι Κύπριοι «είναι καταπληκτικοί, πάντα βοηθούν, πάντα χαμογελούν».

Σημείωσε, ότι κοιτάζουν όσον αφορά το άθλημα της, τον καιρό, δηλαδή τον ήλιο και αν έχει αέρα. Στην Κύπρο, συνέχισε, έχει και τα δύο, ταυτόχρονα.

Είπε, παράλληλα, ότι το καλύτερο γι’ αυτούς είναι να έρχονται στην Κύπρο για προπόνηση το χειμώνα και την άνοιξη. Στην Κύπρο, υπογράμμισε, μπορούν να κάνουμε πλήρη προπόνηση, η οποία περιλαμβάνει και προπόνηση φυσικής κατάστασης, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι.

Στην Κύπρο, είπε, υπάρχουν τα πάντα για προπόνηση.

Ερωτηθείσα αν ο στόχος της να βοηθήσει την μικρή Zuzia, την ώθησε ώστε να κατακτήσει ένα μετάλλιο, η Πολωνή αθλήτρια είπε ότι το πιο σημαντικό είναι οι προπονήσεις πριν τους αγώνες και ότι πολλές φορές είχε σκεφτεί να σταματήσει γιατί δεν είχε κίνητρο. Όμως, συνέχισε, η σκέψη ότι πρέπει να κατακτήσει ένα μετάλλιο για την ζωή της Zuzia, της έδωσε πάρα πολλή μεγάλη δύναμη.

Αυτό το μικρό κοριτσάκι, σημείωσε, παλεύει κάθε μέρα με το θάνατο και τα λεφτά ήταν σημαντικά για την ζωή της Zuzia.

Σε ερώτηση αν η δημοπρασία έχει ολοκληρωθεί, η Zofia Klepacka απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και το μετάλλιο πωλήθηκε περίπου 25 χιλιάδες ευρώ.

Ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι για το ποσό που πήραν και πρόσθεσε ότι για την Πολωνία είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό.

Όσα χρήματα εξασφάλισαν, είπε, είναι για τη Zuzia.

Όπως ανέφερε, αυτές οι 25 χιλιάδες ευρώ είναι αρκετές για κάποια χρόνια, όχι μόνο για ένα χρονικό διάστημα, για τα φάρμακα και για τα ειδικά φαγητά, με τα οποία πρέπει να τρέφεται η Zuzia.

Για κάθε μήνα, είπε, η Zuzia χρειάζεται χίλια ευρώ.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι έδωσε τον πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο για να σώσει μία ζωή, η Πολωνή αθλήτρια είπε ότι αυτό το μετάλλιο είναι ένα σύμβολο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στη Zuzia.

Ανέφερε ότι στην ίδια μένουν οι μνήμες και τόνισε ότι ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο.

Είπε ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται αυτές οι πράξεις. Και οι πρωταθλητές, συνέχισε, μπορούν να βοηθήσουν τα άρρωστα παιδιά ή άτομα και μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις αρρώστιες και τα προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο, και οι άνθρωποι του αθλητισμού έχουν κίνητρα για να κάνουν παραπάνω πράγματα και αυτά που κάνουν, έχουν περισσότερη αξία.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Zofia Klepacka είπε ότι τα χρήματα από την πώληση του μεταλλίου, καθώς και οι δωρεές άλλων ατόμων πήγαν απευθείας στο λογαριασμό της Zuzia στο ίδρυμα «MATIO».

Αναφερόμενη και στην συνεργασία της με τον ΚΟΤ, η Πολωνή αθλήτρια είπε ότι έμειναν τέσσερα χρόνια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 στο Ρίο και με τη βοήθεια του ΚΟΤ θέλει να κερδίσει και δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο.

Της αρέσει, είπε, να προβάλλει την Κύπρο στο εξωτερικό και να φέρνει και άλλους ιστιοπλόους στην Κύπρο την οποία θεωρεί ως το δεύτερο της σπίτι.

Αναφορικά με τον Παύλο Κοντίδη, η Zofia Klepacka είπε ότι είναι πολύ περήφανη για την επιτυχία του και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και να αρχίσουν την ιστιοπλοΐα.

Οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο, σημείωσε, είναι καταπληκτικές.

Ο Παύλος Κοντίδης, είπε, είναι σίγουρα ήρωας.

Πολωνός Πρεσβευτής στην Κύπρο: Η Klepacka είναι ήρωας του αθλητισμού

————————————————————————————————-

Ο Πρεσβευτής της Πολωνίας στην Κύπρο Pawel Dobrowolski, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η Πολωνή αθλήτρια είναι μία ήρωας του αθλητισμού.

Πρόσθεσε ότι είναι χαρούμενοι που είδαν την Zofia Klepacka να κερδίζει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και για την απόφαση της να δημοπρατήσει το μετάλλιο της για φιλανθρωπικό σκοπό.

Είπε, επίσης, πως είναι χαρούμενοι που βλέπουν τον ΚΟΤ να συμμετέχει και να στηρίζει στις προσπάθειες, της Zofia Klepacka, καθώς και ότι μοιράζονται μια τόσο καταπληκτική αθλήτρια με την Κύπρο.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στον Αργυρό Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, ο οποίος, όπως είπε, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό στο χώρο της ιστιοπλοΐας και του απένειμε τα εύσημα.

Η μητέρα της μικρής Zuzia, Monika Bobinska, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, ευχαρίστησε τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την ευκαιρία που τους έδωσε να επισκεφτούν την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η Zuzia ερωτεύτηκε την Κύπρο, τις κυπριακές παραλίες και δεν ήθελε να φύγει από το νησί.

Αναφερόμενη στην κόρη της, είπε ότι το να πει ευχαριστώ στην Zofia είναι πολύ λίγο.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια αυτό που νοιώθει, για την πράξη που έκανε η Zofia Klepacka για το παιδί της.

Καταλήγοντας, είπε ότι από τη χαρά της έκλαψε πολλές φορές, και ακόμα θέλει να κλαίει, μόνο με τη σκέψη για το τι κάνει η Zofia για την κόρη της.

Πηγή:onlycy.com