Θεολογία και Ζωή

Οικουμενικός Πατριάρχης: ”Η Ιμβρος σήμερα είναι διαφορετική”

17 Νοεμβρίου 2012

Οικουμενικός Πατριάρχης: ”Η Ιμβρος σήμερα είναι διαφορετική”


«Αυτός ο πόνος θα μείνει πάντα σε ένα μέρος της ψυχής μας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας νοσταλγικά, για την Ίμβρο την πατρίδα του, σε εκδήλωση που οργανώθηκε για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ρωμιοί της Ίμβρου» (İmroz Rumları) από τις Εκδόσεις Heyamola.

«Πώς να ξεριζώσεις τους ανθρώπους από τα όμορφα σπίτια τους, τα χωριά τους … τον τόπο τους;» ανέφερε ακόμη.

Απευθυνόμενος σε φοιτητές, διανοούμενους, καθηγητές και πολλούς ομογενειακούς παράγοντες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Μπαχτσεσεχίρ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό το βιβλίο θα συμβάλει στην ενημέρωση των νέων και μελλοντικών γενεών. Στο παρελθόν η Ίμβρος είχε χαρακτηριστεί ως απειλή για το κράτος και αυτό οδήγησε στην αναγκαστική φυγή του ρωμαίικου πληθυσμού της.Αυτός ο πόνος θα μείνει πάντα σε μια γωνιά της ψυχής μας».

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζήτησε από όλους «να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να αλλάξει η κατάσταση».

«Η Ίμβρος του σήμερα είναι διαφορετική δημογραφικά και κοινωνικά από την Ίμβρο που εμείς γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε», είπε ακόμη ο Πατριάρχης και θύμισε ότι «η τουρκική κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις αδικίες που υπέστησαν οι Ίμβριοι».

Πηγή: romfea.gr