Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ζαργάνες με σάλτσα φρέσκιας ρίγανης και μπαλσάμικου

19 Νοεμβρίου 2012

Υλικά

ζαργάνες: 6 τεμάχια, καθαρισμένες από το κεφάλι και το κεντρικό κόκαλο

αλάτι: λίγο

πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

ρίγανη: λίγη

ελαιόλαδο: για το άλειμμα

Για τη σάλτσα

ελαιόλαδο: 200ml

ξίδι μπαλσάμικο: 50ml

ζωμός ψαριού: 50ml

αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού

πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού

ρίγανη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού, φρέσκια

μέλι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση

Αφαιρείτε με ένα τσιμπιδάκι όσο περισσότερα κόκαλα μπορείτε από τις καθαρισμένες ζαργάνες. Ενώνετε τις άκρες από 3 φιλέτα ζαργάνας με μια οδοντογλυφίδα και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες. Τις αλείφετε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Ξεκινάτε να πλέκετε τις ζαργάνες σε κοτσίδα και στο τελείωμα βάζετε οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 20’.

Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα ρίχνετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 1’. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, συνεχίζετε να χτυπάτε για 2’ ακόμα και, αν χρειάζεται, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.

Ψήνετε τις ζαργάνες στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε σε 4 πιάτα τις ζαργάνες και τις περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και στολίζετε με ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη.

  • Προετοιμασία: 45 λεπτά
  • Αναμονή: 20 λεπτά
  • Ψήσιμο: 30 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Δυσκολία: εύκολο

Πηγή: icookgreek.com