Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ριζότο με γαρίδες, ντομάτα και κρόκο Κοζάνης

22 Νοεμβρίου 2012

Ριζότο με γαρίδες, ντομάτα και κρόκο Κοζάνης

Υλικά:

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο

500 gr ρύζι (προσωπικά, προτιμώ το καρολίνα ή γλασέ

1 συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων (μεγάλομέγεθος) χωρίς κέλυφος (εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες και σε όποιο μέγεθος θέλετε), γύρω στο 1 κιλό καθαρισμένες,

¼ ποτήρι λευκό κρασί ξηρό

3 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο

4 ντομάτες γινωμένες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες στο μούλτι

1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης 0,25 γρ.

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κουταλάκι θυμάρι

1 λίτρο από το ζωμό που βράσαμε τις γαρίδες

μαϊντανό

Εκτέλεση:

Αφού έχουμε ετοιμάσει τα υλικά μας, σε μια κατσαρόλαβάζουμε τις γαρίδες να βράσουν για 5 λεπτά. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι, να βραχεί ο πάτος του τηγανιού, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και το ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να αποκτούν μια χρυσαφιά απόχρωση.Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το γυρνάμε για να πάρει τη γεύση.

Στη συνέχεια διαλύουμε τον κρόκο μαζί με το κρασί και το ρίχνουμε στο ρύζι, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και γυρνάμε να εξατμιστεί λίγο το οινόπνευμα. Ρίχνουμε το θυμάρι, το ξύδι και την ντομάτα, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε από το ζωμό που βράσανε οι γαρίδες, κουτάλα-κουτάλα και μόλις απορροφηθεί ξαναρίχνουμε μέχρι να βράσει κανονικά το ριζότο ανακατεύοντας διαρκώς αλλά στο τέλος να μείνει αλ ντέντε.

Σ’ αυτο το σημείο λίγα λεπτά πριν γίνει το ρύζι σουρώνουμε τις γαρίδες και τις προσθέτουμε. Σερβίρουμε ψιλοκόβοντας από πάνω μαϊντανό.

Είναι ένα πλήρες γευστικό γεύμα αλλά εάν δεν μας αρέσουν οι γαρίδες βράζουμε κοτόπουλο και χρησιμοποιούμετο ζωμό του… (οπότε θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να βράσει το κοτόπουλο).

Μια παραλλαγή αυτού του φαγητού είναι η εξής: Επειδή δεν αρέσουν τα μανιτάρια και οι πιπεριές σε όλα τα παιδιά μου, σωτάρω χώρια σε αντικολλητικό τηγάνι σε 1 – 2 κουταλιές ελαιόλαδο 5 – 6 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετάκια και πιπεριές διάφορα χρώματα (περίπου 1 κούπα) και την ώρα που θα ρίξω τις γαρίδες, χωρίζω το ριζότο και στο ένα προσθέτω και τα λαχανικά.

Καλή όρεξη!!!

Μερίδες: 4 – 5

Χρόνος προετοιμασίας, από την αρχή ως το σερβίρισμα, 40-45′.

Πηγή:kopiaste.info