Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κέικ Ελιάς με Ελαιόλαδο, πορτοκάλι και δενδρολίβανο

24 Νοεμβρίου 2012

Κέικ Ελιάς με Ελαιόλαδο, πορτοκάλι και δενδρολίβανο

Υλικά:

4 κούπες (580 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά (9 gr)

1 / 4 κούπας ελαιόλαδο Άλτις απαλό ή παραδοσιακό + 1 κουταλιά της σούπας

1 κ.γ. ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 κούπες Ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι

1 ¼ κούπες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μερικές κουταλιές χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε να γίνει σαν χυλός. Το σκεπάζουμε με Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το ελαιόλαδο στο μίξερ και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. μεμβράνη κουζίνας και μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το δεντρολίβανο, το ξύσμα και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη θα έχει την υφή του κέικ και όχι ψωμιού.

Λαδώνουμε μια φόρμα (η σιλικόνη που χρησιμοποίησα δεν χρειάζεται να λαδωθεί) και βάζουμε με τη ζύμη. Βρέχουμε το χέρι μας με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και στρώνουμε το μείγμα από πάνω να γίνει ομοιόμορφο.

Ψήνουμνε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο να βγει καθαρό.

Κοπιάστε και Καλή Όρεξη!!

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Η  συνταγή της Ήβης

Πηγή:kopiaste.info