Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Αποκάλυψη του Ιωάννη» στο σανίδι

25 Νοεμβρίου 2012

«Αποκάλυψη του Ιωάννη» στο σανίδι

 

Το προφητικό και εσχατολογικό κείμενο του ευαγγελιστή Ιωάννη, την «Αποκάλυψη», σε θεατροποιημένη μορφή παρουσιάζει αύριο το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Μουσική, εικόνα, ήχος και φυσικά ο θείος λόγος, όπως καταγράφηκε από τον ίδιο, συνθέτουν την ενδιαφέρουσα παραγωγή, η οποία κατά το περσινό ανέβασμά της αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό. Η ποιητική απόδοση του κειμένου στα νέα ελληνικά, η σκηνοθεσία αλλά και η μουσική ανήκουν στον συνθέτη Νίκο Παπακώστα, ο οποίος μιλώντας στη «δημοκρατία» έδωσε το στίγμα της παράστασης, η οποία οσονούπω θα παρουσιαστεί και σε κεντρικό θέατρο των Βρυξελλών.

 

«Η ”Αποκάλυψη” του Ιωάννη είναι ένα πανανθρώπινο έργο, που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, στην αγωνία και την υπέρβαση. Με την ποιητική απόδοση, τη μουσική, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών του πρωτοποριακού θεάτρου πιστεύω ότι αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή. Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να επιβάλλονται αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη κοινό, αναδεικνύοντας όλη τη μοναδικότητά του. Ολη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και τον λόγο του Ιωάννη» τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Η δομή της παράστασης φέτος παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και αυτό διότι επιχειρήθηκε μια διαφορετική θεατρική θεώρηση του ίδιου κειμένου. «Το 2011 με τη συμμετοχή και τη σκηνοθετική επιμέλεια του σπουδαίου ηθοποιού και φίλου Γιώργου Καραμίχου είχε τη μορφή πειραματικού αναλογίου με τη συνοδεία ορχήστρας, ενώ φέτος, με μια άλλη σκηνοθετική άποψη, έχει πάρει τη μορφή μιας σύγχρονης τραγωδίας βασισμένης στο διαχρονικό και αιώνιο αυτό κείμενο. Προσωπικά επιδίωξα να κάνω πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στρυφνό και δυσνόητο κείμενο» υποστήριξε ο σκηνοθέτης Νίκος Παπακώστας.

 

Οι 9 συντελεστές επί σκηνής (εκ των οποίων οι πέντε είναι μέλη του χορού) μεταφέρουν τον λόγο του Ιωάννη πλαισιωμένοι με εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης, που ζωντανεύουν με τη μορφή βίντεο. «Μιλάμε για αποδόσεις του συγκεκριμένου θέματος οι οποίες ξεκινούν από το 950 μ.Χ. και φτάνουν έως και το 1870» τόνισε ο ίδιος. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και δημιουργίες street art που έχουν γίνει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και τράβηξαν το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη. «Οταν ανακαλύπτεις έναν δεκαοκτάχρονο νεαρό, με ψευδώνυμο STMTS, να ζωγραφίζει θέματα της Αποκάλυψης σε τοίχους των Εξαρχείων δεν τον αφήνεις. Αξιοποιείς όσο μπορείς τις εικόνες του και προβάλλεις τη δουλειά του εντάσσοντάς τη στο όλο πρότζεκτ» τόνισε.

 

Info: Η «Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα» ανεβαίνει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) αύριο. Παίζουν: Νίκος Μαραγκόπουλος, Δανάη Παπουτσή, Περικλής Κασσανδρινός, Δημήτρης Τσολάκης. Στις 21.00, τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

 

Θα ανέβει και στις Βρυξέλλες

 

Μάλιστα το προσεχές διάστημα η παράσταση θα ανέβει σε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα των Βρυξελλών, το Saint Michele, που φιλοξενεί μόνο σοβαρές και αξιόλογες παραγωγές. «Η πρόταση ήρθε από μια πραγματικά φωτισμένη ομάδα Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στις Βρυξέλλες και διοικούν τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βελγίου. Εναν σύλλογο με σπουδαίο έργο και πολιτιστική πορεία. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους δημόσια που είχαν την ιδέα να μας καλέσουν να παρουσιάσουμε αυτό το έργο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια περίοδο που η χώρα μας ζει μέρες Αποκάλυψης» τόνισε ο κ. Παπακώστας.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η παράσταση στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα πραγματοποιηθεί με την εθελοντική συμμετοχή των συντελεστών με σκοπό την ενίσχυση του πολιτιστικού οργανισμού. Γι’ αυτό και η τιμή του εισιτηρίου είναι καθαρά συμβολική. «Είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα έχει κάνει το Ιδρυμα ”Μιχάλης Κακογιάννης” για την παράσταση της ”Αποκάλυψης” και για εμένα προσωπικά. Μακάρι να υπάρξουν σοβαρά έσοδα και να αποτελέσουν μια αξιόλογη οικονομική ενίσχυση για το ίδρυμα που πραγματικά παράγει πολιτισμό» υποστήριξε ο σκηνοθέτης.

Πηγές: dimokratianews.gr-agioritikovima.gr