Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Όταν το παιδί έχει πιο μικρό αδελφό, τότε η πίεσή του μπορεί να ανέβει κατά 3% έως 5,9%

25 Νοεμβρίου 2012

Όταν το παιδί έχει πιο μικρό αδελφό, τότε η πίεσή του μπορεί να ανέβει κατά 3% έως 5,9%

Νέα έρευνα από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λίγο πολύ όσοι έχουμε μικρότερα αδέλφια γνωρίζαμε ήδη: ότι μας ανεβάζουν την πίεση!

Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ειδικό επιστημονικό περιοδικό «Economics and Human Biology», τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλότερη πίεση όταν έχουν ένα μικρότερο αδελφάκι στην οικογένεια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν το παιδί έχει πιο μικρό αδελφό, τότε η πίεσή του μπορεί να ανέβει κατά 3% έως 5,9%, ενώ μια πιο μικρή αδελφούλα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης κατά 3,8%.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν 374 άτομα από περίπου 200 οικογένειες που ζούσαν στα χωριά του Αμαζονίου στη Βολιβία, επισημαίνοντας ότι για τα παιδιά η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια είναι στρεσογόνος, επειδή απορροφά την προσοχή των γονιών.

Επιπρόσθετα, όσο περισσότερα τα μικρότερα αδέλφια, τόσο περισσότερα ενδεχομένως να είναι τα καθήκοντα του μεγαλύτερου παιδιού, σύμφωνα με έναν εκ των επιστημόνων, τον Wu Zeng, από το Πανεπιστήμιο Brandeis της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η «επίδραση» των μικρότερων αδελφών στην πίεση του αίματος του μεγαλύτερου σταδιακά μειώνεται.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Πηγές:zougla.gr- yougles.com