Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012» σε Δανό

27 Νοεμβρίου 2012

Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012» σε Δανό

Το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Λάτση 2012» του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστήμης, το 14ο κατά σειρά, απονεμήθηκε στον διακεκριμένο Δανό καθηγητή μαθηματικών Ούφε Χάαγκερουπ για την πρωτοποριακή συνεισφορά του στη θεωρία της άλγεβρας.

Το βραβείο, που απονεμήθηκε σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Λάτση με έδρα τη Γενεύη και συνοδεύεται από ποσό 100.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 83.000 ευρώ). Το ετήσιο βραβείο, από το 1999, απονέμεται σε ένα επιστήμονα ή μια επιστημονική ομάδα που έχει σημαντική συνεισφορά σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο ευρωπαϊκής έρευνας.

Ο Χάαγκερουπ έχει παρουσιάσει πάνω από 90 μαθηματικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του ακαδημαϊκού μαθηματικού περιοδικού “Acta Mathematica”, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με αρκετά διεθνή βραβεία.

Έχει γίνει γνωστός για την ικανότητά του να λύνει πολύ δύσκολα προβλήματα, όπου άλλοι διακεκριμένοι μαθηματικοί δεν τα έχουν καταφέρει. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην άλγεβρα τελεστών και σε άλλες περιοχές των «καθαρών» μαθηματικών, που έχουν εφαρμογές, μεταξύ άλλων, στην κβαντική θεωρία. Οι εργασίες του χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως από άλλους μαθηματικούς.

Ο Χάαγκερουπ γεννήθηκε στη Δανία το 1949 και σήμερα διδάσκει στο τμήμα μαθηματικών του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, από όπου είχε αποφοιτήσει το 1974. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει και διεξάγει έρευνα στα πανεπιστήμια της Οντένσε και της Νότιας Δανίας, της Πενσιλβάνια (ΗΠΑ), του Μίνστερ (Γερμανία) κ.α. Είναι μέλος της Βασιλικής Δανικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, καθώς και της αντίστοιχης Νορβηγικής Ακαδημίας.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστήμης (European Science Foundation-ESF) είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την επιστημονική πρόοδο και συνεργασία στην Ευρώπη, έχοντας ως μέλη 78 εθνικούς ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς από 30 χώρες.

Πηγή: news.princeoliver.com