‘Χωρίς ανθρώπους’

Κανείς δεν μπορεί να αγιάση, αν δεν υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που να τον ερεθίζουν συνεχώς με τον τρόπο τους, με τις ύβρεις τους, με τις παρατηρήσεις τους, με την τεμπελιά τους, με την κακία τους, με την συκοφαντία τους. Εαν δεν έχης τέτοιους ανθρώπους, ή εάν σου φαίνεται κακό αυτό που σου κανουν δεν τους ευγνωμονής αλλά αντιδράς, δεν υπάρχει σωτηρία για σένα, ούτε πνευματική πρόοδος, διότι αυτά ωριμάζουν τον άνθρωπο.

Αυτά τον ταπεινώνουν-όχι με την έννοια της ταπεινώσεως των αγίων, πόρρω απέχεις αυτής-και τον καθιστούν ικανό να ζήση στην ζωή. Όποιος δεν έχει ανθρώπους να του βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές, είναι αδύνατον να ζήση στην ζωή · γίνεται μυγιάγγιχτος άνθρωπος. Και εαν μεν είναι μοναχός, περνούν τα χρόνια χαμένα · εαν δε είναι παντρεμένος, οδηγείται στο διαζύγιο.

Ο όσιος Νείλος λοιπόν αντιμετώπιζε τον πειρασμό και τον λογισμό ότι στο κοινόβιο υπάρχουν οι άλλοι, που με τους εξευτελισμούς τους , με τα πληγώματά τους, με τα ονείδη τους, σε εξουθενώνουν, σε ταπεινώνουν και καθιστούν άξιο να υποδέχεσαι το Πνεύμα το Άγιον. Στην σπηλιά δεν υπάρχει κανένας.

Ποιός θα σε εξουθενώση; Ποιός θα σε πληγώση;

Το πρόβλημα αυτό το έλυσε ο όσιος με το να αναλάβη ο ίδιος το έργο των άλλων. Έβαζε δηλαδή τον εαυτό του να επιπλήτη ως εχθρός τον ίδιο τον εαυτό του, να τον εξουδενώνη. Ότι δεν του έκαναν οι άλλοι, το έκανε μόνος του. << Άθλιε>>, έλεγε στον εαυτό του, και τον έβριζε, τον ατίμαζε , τον ωνείδιζε.

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Αρχιμ. Αιμιλανού Σιμωνοπετρίτου

 Απο το παραπάνω καταλαβαίνουμε και την απίστευτη διάκριση που είχε ο όσιος που βεβαίως ήταν καρπός της εμπιστοσύνης και πίστεως στον Χριστό. Εάν Του αναθέσεις να βρεί ‘λύσεις’ για τους πειρασμούς σου τότε Εκείνος θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Εάν πάλι ο όσιος ‘εμπιστευόταν’ τον εαυτό του ακόμα και στο πιό απλό ζήτημα αργά η γρήγορα θα υπέκυπτε στις πιέσεις και στον πόλεμο του πονηρού. Κάθε σταυρό που μας φέρνει ο Κύριος να τον δεχόμαστε με χαρά και να τον αναγάγουμε σε κάτι ευεργετικό, όσο άπιαστο κι αν φαντάζει αυτό σε εμάς για Εκείνον είναι τοσο απλό. Εμπιστοσύνη..

Πηγή: emonopati.blogspot.gr