Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Hitech γυαλιά για μερικώς τυφλούς

28 Νοεμβρίου 2012

Hitech γυαλιά για μερικώς τυφλούς

Ο Στίβεν Χιγκς, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατασκεύασε ένα ζευγάρι γυαλιά που απευθύνονται σε άτομα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης και είναι σχεδόν τυφλά. Τα γυαλιά «βλέπουν» τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στα άτομα που τα φορούν και τους βοηθούν τα αποφεύγουν και να μην πέφτουν πάνω τους.

Τα γυαλιά

Τα γυαλιά ενσωματώνουν δύο στερεοσκοπικές κάμερες που εντοπίζουν τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά από το άτομο που τα φορά, υπολογίζουν την απόσταση τους από αυτό και στη συνέχεια τα προβάλλουν στα μάτια του. Επίσης έχουν μηχανισμό που ανακοινώνει ηχητικά στον κάτοχο τους τι γράφει μια πινακίδα ή κάποια επιγραφή. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί στα γυαλιά και κάποιο σκάνερ που θα διαβάζει τα barcodes σε προϊόντα και θα ανακοινώνει στον κάτοχο τους την τιμή τους.

«Τα γυαλιά δεν αποκαθιστούν την όραση αλλά βελτιώνουν την αίσθηση του χώρου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα στα δύο άτομα που είναι μερικώς τυφλά αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι. Στόχος της δημιουργίας αυτών των γυαλιών είναι αυξηθεί η ανεξαρτησία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης» αναφέρει ο Χίγκς.

Τα γυαλιά θα δοκιμαστούν τον Ιανουάριο από 160 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης αλλά κάποιες αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι είναι πολύ λειτουργικά και ότι οι ασθενείς μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν πολύ γρήγορα. «Οι ασθενείς μπορούσαν να δουν αντικείμενα όπως τραπέζια, τοίχοι αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση πέντε μέτρων» σημειώνει ο εφευρέτης. Αν όλα πάνε καλά στις δοκιμές και τα γυαλιά κυκλοφορήσουν στην αγορά η τιμή τους υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα χίλια ευρώ.

Πηγές: Το ΒΗΜΑ- myhnews.gr