Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φιλέτα πέρκας στο τηγάνι με πράσα

1 Δεκεμβρίου 2012

Υλικά

Για τα πράσα

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε πολύ λεπτές ροδέλες

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κάρι απαλό (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για το ψάρι

4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

περίπου 1 κιλό φιλέτα πέρκας, κομμένα σε 4 κομμάτια ή 4 φέτες σφυρίδας

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί

1½ κουτ. γλυκού κάρι απαλό (προαιρετικά)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζ. τσαγιού νερό

2 κουτ. σούπας αγελαδινό γιαούρτι ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γάλα

Μερίδες 4

Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 30΄

Διαδικασία Πράσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με αλάτι (για να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν αργά χωρίς να ροδίσουν) και τα σοτάρουμε για 8-9 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν τα θέλουμε πιο μαλακά προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν καταπώς μας αρέσει. Στο τέλος, προσθέτουμε το κάρι (αν το βάλουμε), πιπέρι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ψάρι: Αλευρώνουμε τις φέτες ψαριού. Επειδή σε κανένα οικιακό τηγάνι δεν χωρούν και τα 4 κομμάτια ψαριού ταυτόχρονα, τότε ακολουθούμε την ίδια διαδικασία βάζοντας 2 φέτες κάθε φορά και μοιράζοντας τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να μαγειρευτούν σωστά. Ζεσταίνουμε, λοιπόν, το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες ψαριού για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το κάρι (αν βάλουμε), αλάτι, πιπέρι και το νερό, ανακατεύουμε απαλά τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσει το ψάρι και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού. Ανακινούμε το τηγάνι για να απλωθεί παντού η σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με τα πράσα.

Συνταγή Ντίνα Νικολάου

Φωτογραφίες Σωτήρης Παπανικολάου

Πηγή:gastronomos.gr