Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Turkish: Ένα εκατ. τουρίστες στη B.Ελλάδα, μόλις καταργηθεί η βίζα

1 Δεκεμβρίου 2012

Turkish: Ένα εκατ. τουρίστες στη B.Ελλάδα, μόλις καταργηθεί η βίζα

Στο 1 εκατ. υπολογίζονται οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη με τα φτερά της Turkish Airlines από την Τουρκία και τους μακρινούς προορισμούς της Ασίας, μόλις λυθεί το θέμα της βίζας

pic-0-norm (1)

Εάν λυθεί το θέμα της βίζας η Turkish Airlines, την επομένη, θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών που μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα(σήμερα 55.000), ανοίγοντας την τουριστική αγορά της πόλης σε 1 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων οι 600.000 θα είναι από την Τουρκία και οι υπόλοιποι, κατά κύριο λόγο, από μακρινούς προορισμούς της Ασίας.

Τα παραπάνω δήλωσε με βεβαιότητα ο γενικός διευθυντής της Turkish Αirlines, Ουτκού Γιαζάν , ανακοινώνοντας την έναρξη από τις 6 Δεκεμβρίου της 7ης πτήσης που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, πετυχαίνοντας την καθημερινή σύνδεση της πόλης με το μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας.

 

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον σκοπό αυτό ο κ. Γιαζαν, υποστήριξε ότι η Turkish Αirlines πιστεύει στις πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και όλη η Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η περιοχή προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας, φέτος η Turkish Airlines αναμένει διπλασιασμό των τουριστών που μεταφέρει με προορισμό τους χειμερινούς προορισμούς της Β. Ελλάδας, π.χ. το Καιμακτσαλάν.

 

Ακόμη, ο κ. Γιαζάν υπογράμμισε ότι η εταιρεία, αφού ολοκληρωθεί έρευνα αγοράς, προτίθεται να συνεχίσει να επενδύει στη σύνδεση με Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας τον αριθμό των πτήσεων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες με πτήσεις σε πιο βολικές ώρες για ανταποκρίσεις.

 

Στον μόλις ενάμιση χρόνο της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, οι πληρότητες των πτήσεων της Turkish Airlines, από 60% έφθασαν στο 75%, ενώ κατά 100% αυξήθηκαν οι Τούρκοι, από τη Σμύρνη, που μέσω Κωνσταντινούπολης, επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Στο διάστημα του ενάμιση χρόνου, οι τουρκικές αερογραμμές μετέφεραν συνολικά 55.000 επιβάτες, από τους οποίους το 50% δεν ήταν Τούρκοι αλλά προέρχονταν από την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές.

 

Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο γενικός πρόξενος τους Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ.Τουγκρούλ Μπιλτεκίν, ο οποίος υποστήριξε πως εάν καταργηθεί η βίζα για τους υπηκόους Τουρκίας και αξιοποιηθούν τα σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία που υπάρχουν στη πόλη της Θεσσαλονίκης και τη βόρειο Ελλάδα, τότε θα προσελκυσθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός Τούρκων επισκεπτών. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των μουσουλμανικών μνημείων στη χώρα μας, ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν μέρος της πολιτισμικής ιστορίας της Ελλάδας.

 

Στην υπ. Τουρισμού το αίτημα για τη βίζα

 

Να σημειωθεί ότι το αίτημα που θέτει η τουρκική πλευρά και το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στη νέα υπουργό Τουρισμού , την κ. Κεφαλογιάννη, είναι να ισχύσει για τη Θεσσαλονίκη ότι και για τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή να επιτραπεί η έκδοση βίζας στο σημείο άφιξης των Τούρκων επισκεπτών.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα οφέλη που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό από τη συνεργασία της Τurkish Airlines με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

 

Η Τ.Α. θα συνεχίσει να προωθεί το brandname της Θεσσαλονίκης μέσα από τη διεθνή καμπάνια της. Ήδη ο τουρισμός της πόλης, έχει εισπράξει τις θετικές επιπτώσεις από τη συνεργασία αυτή, σε μία εποχή που αρκετές εταιρείες εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Φέτος η πόλη, αναμένεται ότι θα έχει συνολικά 50.000 διανυκτερεύσεις από Τούρκους επισκέπτες, από 36.600 πέρυσι και 26.800 το 2010.

 

Όπως είπε ο γεν. δ/ντής του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαπουντζής, από κοινού με την Τ.Α. και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, έχει διοργανωθεί η συμμετοχή, την ερχόμενη εβδομάδα, στη έκθεση της Σμύρνης, ενώ θα ακολουθήσει, στις αρχές του 2013, συμμετοχή στις εκθέσεις του Πεκίνου, του Ντουμπάϊ, πιθανώς και της Σαγκάης. Επίσης, διοργανώνονται fam trips για αποστολές από Κίνα και Ινδία, συμμετοχή σε εκθέσεις στο Ομάν και το Μπαχρέϊν, ενώ χέρι με χέρι, Τ.Α. και ελληνικοί φορείς, θα επισκεφτούν το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, για να προτείνουν τις υπηρεσίες της Turkish Airlines στην ελληνική διασπορά.

 

Τονίσθηκε ότι το 2013 θα συνεχιστεί το άνοιγμα στις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Μάλιστα κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αποστολές Ινδών τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, από το Νέο Δελχί και τη Βομβάη, θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προωθηθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

 

Στο πνεύμα και το περιεχόμενο της συνεργασίας αυτής, τουριστικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης και tour operators της Θεσσαλονίκης, συνεργάζονται προσφέροντας τουριστικά πακέτα στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας, που περιλαμβάνουν έξι διανυκτερεύσεις στη Κωνσταντινούπολη και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Τα πακέτα αυτά θα αρχίσουν αυτή την περίοδο να διατίθενται στην αγορά των οργανωμένων ταξιδιών.

Της Άννης Καρολίδου

 Πηγή:voria.gr