Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ – ποστάλ

2 Δεκεμβρίου 2012

Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ – ποστάλ

kart_postal_862214181Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυρίου Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 90 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή φιλοξένησε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Μηχανουργείο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου την έκθεση «Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ-ποστάλ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της γραμματέως του συλλόγου Τριανταφυλλιάς Μήτρου η οποία, αφού αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο Ελληνισμός, επισήμανε πως στόχος του συλλόγου μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν να ζωντανέψει τις μνήμες της Σμύρνης, της πρωτοπολιτείας της Ανατολής.

Εν συνεχεία, συνεχάρη το συλλέκτη κύριο Λουκά Χριστοδούλου που, κινούμενος από το αίσθημα να αποδώσει φόρο τιμής προς όλους εκείνους τους Μικρασιάτες που έχασαν τη ζωή τους ή έφυγαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έχει επιτελέσει μια τόσο σπουδαία δουλειά. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της έκθεσης από τον κύριο Λουκά Χριστοδούλου, Αντιπρόεδρο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, μέσα από την οποία όσοι παρευρέθησαν είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μεγάλο πολιτισμό της Σμύρνης, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχούσε πληθυσμιακά, οικονομικά και πολιτιστικά σφραγίζοντας καθοριστικά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, να ξεναγηθούν στα σοκάκια της, τις αγορές και τα παζάρια της, στα σπίτια με τη μνημειακή αρχιτεκτονική, τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία και τις εκκλησίες, να γνωρίσουν την εμπορική δραστηριότητα της πόλης, την εκπαίδευση, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο που αποτύπωνε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον οριστικό ξεριζωμό και τις κακουχίες όσων κατάφεραν να επιβιώσουν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Θορικός κ. Μπίστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Κουλουβράκη και κ. Μακρυωνίτης, η κα. Κιούση από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, ο κ. Βλάδος από την Εταιρεία Μελετών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Ζωπιάκης με τον ταμία κ. Τηλαβερίδη, η κ. Μάσκουλη από τον Επιμορφωτικό Εκδρομικό Όμιλο, ο κ. Σκουληκαρίτης από το Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης των Λαών και ο κ. Βιδάλης από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο.

Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαριστεί από καρδιάς το διευθυντή του Τ.Π.Π.Λ κο. Ασημάκη Χαδουμέλη για την παραχώρηση της αίθουσας και φυσικά όλα τα μέλη και τους φίλους του που τιμούν με το ενδιαφέρον τους κάθε προσπάθεια του συλλόγου.

Πηγή: tomellon.gr