Ορθόδοξη πίστη

«Όσοι κατηχούμενοι, προέλθετε.Οι κατηχούμενοι, προέλθετε».

2 Δεκεμβρίου 2012

«Όσοι κατηχούμενοι, προέλθετε.Οι κατηχούμενοι, προέλθετε».

13

Η λειτουργική ανάβαση δεν αντέχεται απ’ όλους. Χρειάζονται προϋποθέσεις.

Το μυστήριο της βάπτισης που εν αγνοία μας έστω δεχθήκαμε, μας δίδει τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες στη Θεία Λειτουργία ως συμμετέχοντες και όχι ως παρακολουθούντες.

Κάποιοι, πώς και γιατί, δεν έχει σημασία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ως Κατηχούμενοι. Προετοιμάζονται αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Γι’ αυτό μένουν μέχρι εδώ. Τώρα πρέπει ν’ απέλθουν.

Ωστόσο η Κατήχηση δεν χρειάζεται μόνο για αυτούς που προετοιμάζονται για τη βάπτισή τους, αλλά και για όσους έχουν ήδη βαπτιστεί. Χρειάζεται επανευαγγελισμός και των χριστιανών.

Πόσα αγνοούμε … Πόσα δεν ζούμε … Μήπως πρακτικά δεν ανήκουμε κι εμείς στους Κατηχουμένους; Η πίστη μας είναι πράγματι εκείνη των πιστών; Είναι «η καρδία ημών καιομένη»;

Έτσι, η κλήση «Όσοι κατηχούμενοι, προέλθετε», γίνεται κρίση, καθώς αντιπαραβάλλοντας την πίστη, τον πόθο μας προς εκείνους, τότε και τώρα, μπορεί να φανεί πόσο αδύνατος είναι. Και ίσως η συνειδητοποίηση να γίνει δύναμη στην πορεία προς γνώση και συνάντηση Χριστού.

 

Από το βιβλίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος – Μετόχι Ι. Μονής Μαχαιρά. Τηλ. 00357-99607871

 

Πηγή: isagiastriados.com