Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Είναι το γερασμένο πρόσωπο ένδειξη καρδιακής πάθησης;

4 Δεκεμβρίου 2012

Είναι το γερασμένο πρόσωπο ένδειξη καρδιακής πάθησης;

Ανησυχείτε για τις ρυτίδες και τη γερασμένη όψη του δέρματός σας; Θεωρείτε πως κάπως πρέπει να «καλύψετε» τα σημάδια του χρόνου; Η αλήθεια είναι πως σύμφωνα με νέα έρευνα….καλά κάνετε και ανησυχείτε, καθώς ίσως τα σημάδια του αδυσώπητου χρόνου είναι «οιωνοί» για την επιδείνωση της καρδιαγγειακής σας υγείας.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Μία πρόσφατη δανέζικη έρευνα ανακάλυψε ότι άτομα, τα οποία διέθεταν τρία ή τέσσερα χαρακτηριστικά σημάδια γήρανσης (δηλαδή: 1. λίπος γύρω από τα βλέφαρα, 2. γραμμή των μαλλιών, που έχει υποχωρήσει, 3. φαλάκρα και 4. ζαρωμένους λοβούς των αυτιών) είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και 57% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε μία μελέτη-παρακολούθηση των συμμετεχόντων που διήρκησε περισσότερο από 35 χρόνια.

Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια της κλινικής βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Dr. Anne Tybjaerg-Hansen, επισήμανε ότι ένα άτομο που έχει γεράσει πρόωρα είναι λιγότερο υγιές από κάποιον, που έχει διατηρήσει σημάδια νεότητας μέχρι και τη μέση ηλικία του.

Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε 11.000 άτομα, ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην καρδιολογική μελέτη, που είχε ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τα κοινά σημάδια γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά, η «φθίνουσα» γραμμή των μαλλιών, η φαλάκρα (στην κορυφή του κεφαλιού, τυπική στους άνδρες), το ζάρωμα του λοβού του αυτιού και τα ξανθελάσματα, δηλαδή τις κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται στην εσωτερική περιοχή των βλεφάρων και συχνότερα στα πάνω βλέφαρα.

Στα 35 αυτά χρόνια της παρακολούθησης, περίπου 3.400 συμμετέχοντες παρουσίασαν κάποιο καρδιακό νόσημα και περισσότεροι από 1.700 έπαθαν έμφραγμα.

Ορισμένα από τα σημάδια γήρανσης φάνηκαν να σχετίζονται με τη χρονολογική φυσιολογική γήρανση, ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά τέσσερα συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης φάνηκε ότι είχαν άρρηκτη σύνδεση με την κακή υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τη «δυσοίωνη» έρευνα, τα σημάδια γύρω από τη ρινική πτυχή και στην άνω περιοχή των βλεφάρων, είναι ένας δείκτης για δυνητικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα (άρα επιπλέον βαθμός επικινδυνότητας για καρδιακό νόσημα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο στην έρευνα είναι το γεγονός, ότι η πτυχή του λοβού του αυτιού θα μπορούσε να υποδηλώνει αυξημένο καρδιακό κίνδυνο. Η περίπτωση του λοβού μάλιστα, αποτελεί ειδική αναφορά σε παλιά εγχειρίδια φυσικής εξέτασης.

Το σημαντικό στην ανακάλυψη αυτή είναι ότι τα φυσικά αυτά σημάδια μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα ως πρώιμες ενδείξεις και με περαιτέρω προσοχή, να αποφευχθούν ενδεχομένως μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο η διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι τα σημάδια της γήρανσης αντικατοπτρίζουν μόνο και δεν αποτελούν την αιτία των καρδιακών παθήσεων.

Για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα επιμένει ότι η συγκεκριμένη έρευνα, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και με ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη, παρά μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά και συνδυαστικά ως ένδειξη και όχι απόδειξη καρδιακής υγείας.

Παρόλα αυτά εσείς αν δείτε ότι τα «γεράματα» φαίνονται περισσότερο από ότι η ηλικία σας δικαιολογεί, καλό θα ήταν να κάνετε καρδιολογικές εξετάσεις.

Πηγή:clickatlife.gr