Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μαχμούντ Αμπάς: «Τώρα έχουμε κράτος»

4 Δεκεμβρίου 2012

Μαχμούντ Αμπάς: «Τώρα έχουμε κράτος»

PALAISTINIΥποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Παλαιστίνιοι στον Μαχμούντ Αμπάς κατά την επιστροφή του στη Ραμάλα μετά την ιστορική συνέλεηση στα Ηνωμένα Εθνη. «Τώρα έχουμε κράτος. Ο κόσμος φώναξε “ναι” στο κράτος της Παλαιστίνης’» δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης. Ο ίδιος εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων διακήρυξε: «Η Ιερουσαλήμ είναι εσαεί η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

 

Την ίδια στιγμή πάντως η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε – σε αντίποινα για την αναβάθμιση του καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ- πως θα παρακρατήσει και δεν θα μεταβιβάσει στους Παλαιστινίους τα οφειλόμενα έσοδα ποσά από φόρους και τελωνειακά δικαιώματα.

 

Θριαμβευτική επιστροφή Αμπάς στη Δυτική Όχθη

 

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν οι Παλαιστίνιοι την Κυριακή τον Μαχμούντ Αμπάς κατά την επιστροφή του στη Ραμάλα από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, όπου η Παλαιστίνη απέκτησε σε μία ψηφοφορία-ορόσημο το καθεστώς του κράτους παρατηρητή.

 

«Τώρα έχουμε κράτος. Ο κόσμος φώναξε: ‘Ναι’ στο κράτος της Παλαιστίνης, ‘ναι’ στην ελευθερία της Παλαιστίνης, ‘ναι’ στην ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. ‘Όχι’ στην ισραηλινή επιθετικότητα, ‘όχι’ στους εβραϊκούς οικισμούς, ‘όχι’ στην κατοχή’» δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

 

«Η Παλαιστίνη πέτυχε ένα ιστορικό επίτευγμα στον ΟΗΕ» είπε ο Αμπάς ενώπιον χιλιάδων Παλαιστινίων που είχαν συγκεντρωθεί στη Μουκάτα, την έδρα της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα.

 

Δεσμεύτηκε, παράλληλα, να αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παλαιστινιακή συμφιλίωση. «Εντός των προσεχών ημερών, θα εξετάσουμε τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη παλαιστινιακής συμφιλίωσης» τόνισε.

 

Ο Μαχμούντ Αμπάς αφιέρωσε την επιτυχία της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ στον εκλιπόντα ιστορικό ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

 

Αντίποινα από το Ισραήλ

 

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και σε νέα αντίποινα σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ -σε μία κίνηση που επικρίθηκε διεθνώς.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάν Στάινιτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα παρακρατήσει και δε θα μεταβιβάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά από φόρους και τελωνειακά δικαιώματα.

 

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Στάινιτς ανακοίνωσε κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου ότι δε θα μεταβιβαστούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπως επρόκειτο να συμβεί αυτόν τον μήνα, 460 εκατομμύρια σεκέλ (περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ).

 

«Έχουμε εξ αρχής πει ότι η αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ δε θα γίνει χωρίς αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ» τόνισε ο Στάινιτς στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

 

«Δεν σκοπεύω να μεταβιβάσω αυτόν τον μήνα τους οφειλόμενους στην Παλαιστινιακή Αρχή φόρους. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι οφειλές της Παλαιστινιακής Αρχής στην εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ» είπε ο Ισραηλινός υπουργός.

Πηγή:tanea.gr